Data-ţintă pentru adoptarea euro „nu este sfântă”, a spus premierul Bulgariei la postul de radio bulgar Darik, scrie news.ro. El nu a exclus posibilitatea ca intrarea în zona euro să se întâmple mai târziu, adică pe 1 iulie 2025.
„Ceea ce este sfânt este să avem o direcţie clară şi să lucrăm la ea. Noi, cei din guvern, suntem convinşi că acest lucru este benefic pentru mediul de afaceri, pentru cetăţeni, pentru creşterea controlului asupra băncilor şi instituţiilor financiare”, a afirmat Nikolai Denkov.
Premierul a adăugat că actuala coaliţie face tot posibilul pentru a accelera procesul de aderare la euro. Lângă el era vicepremierul Maria Gabriel, care va deveni premier în locul lui conform acordului de rotaţie guvernamentală.
Anul trecut, Bulgaria a renunţat la data ţintă pentru adoptarea euro, ianuarie 2024, deoarece rata inflaţiei nu a reuşit să îndeplinească standardul şi nu pusese încă în aplicare anumite modificări legislative. „Data este atunci când sunt îndeplinite toate criteriile de la Maastricht. Poate că 1 ianuarie 2025 ar fi o dată posibilă”, declara vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, în februarie anul trecut.
Cum stă România privind moneda euro
Perspectivele de aderare a României la zona euro sunt fixate pentru anul 2029 și există posibilitatea unei aderări mai rapide, dar numai sub rezerva implementării reușite a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
„Planul de aderare la zona euro are un orizont de timp până în 2029. Ceea ce îmi doresc este 2026. Pentru asta, trebuie să facem cu toții un efort, să trecem prin reformele din PNRR și să avem PNRR îndeplinit 100%”, a spus fostul ministru de Finanțe, Adrian Câciu, în martie 2023.
Potrivit raportului publicat de Comisia Europeană în 2020, România nu îndeplineşte niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro. Este vorba despre stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung. Totodată, legislaţia din România nu este compatibilă în întregime cu cea europeană, conform raportului care cuprinde evaluarea cu privire la progresele făcute de statele membre din afara zonei euro.