Votul pentru Parlament va coincide astfel cu scrutinul pentru desemnarea membrilor bulgari ai Parlamentului European.

„Trebuie să fim un garant al stabilităţii, nu putem permite ca ţara noastră să fie implicată într-o criză constituţională, să fie ostatică ambiţiilor şi dorinţelor partidelor”, a spus Glavcev (60 de ani), după ce a fost desemnat premier interimar.

Bulgarii au avut 6 rânduri de alegeri parlamentare în ultimii 3 ani

Bulgaria, cea mai săracă ţară din UE şi una dintre cele mai corupte, a fost zguduită de instabilitate politică după protestele anticorupţie din 2020, notează Agerpres.

Votul pentru un nou Parlament va fi al șaselea în trei ani pentru Bulgaria.

Până la alegerile din aprilie 2023, ţara a fost guvernată de mai multe guverne interimare, numite de preşedintele Radev în absenţa unei coaliţii alese stabile.

Anterior în cursul acestei luni, ministrul de externe Maria Gabriel nu a reuşit să formeze un guvern după demisia premierului Nikolai Denkov, din partea formaţiunii Continuăm Schimbarea (PP), pe 5 martie.

Denkov s-a retras din funcţie pentru a permite formaţiunii GERB să conducă guvernul timp de nouă luni, după cum au convenit cele două partide după alegerile de anul trecut. De asemenea, el a refuzat invitaţia preşedintelui Radev de a încerca să formeze un guvern.

În alegerile din aprilie anul trecut GERB a obţinut 69 de mandate în Parlamentul de 240 de locuri, urmată de un bloc condus de PP, cu 64 de mandate. Potrivit Constituţiei, parlamentul bulgar nu trebuie dizolvat înainte de organizarea de alegeri anticipate.

Denkov spune că ingerința Rusiei este legată de corupția din țară

Într-un interviu acordat Financial Times (FT), premierul demisionar Denkov a afirmat că corupția din Bulgaria a deschis calea pentru interferențele rusești și a contribuit la prăbușirea coaliției de guvernare. Denkov, care a condus guvernul timp de mai puțin de un an, a precizat că a încercat să lupte atât împotriva corupției, cât și a ingerințelor rusești din timpul mandatului său, deoarece acestea sunt „legate una de cealaltă”.

„O mare parte din influența rusă din trecut, în sectorul energetic de exemplu, a venit prin corupție”, a declarat Denkov, pentru FT, într-un interviu publicat marți.

Foto: Profimedia Images

 
 

Urmărește-ne pe Google News