Moneda digitala Bitcoin a trecut vineri de valoarea de 16.000 de dolari, aceasta apreciindu-se cu 25% în ultimele zile, după ce mai multe burse din SUA au anunțat că vor pune la dispoziție investitorilor contracte prin care aceștia pot paria pe evoluția monedei digitale.
Acum, un Bitcoin se tranzacționează pe platforma Coinbase cu 15.451 de dolari, ceea ce înseamnă că unitățile reținute de către forțele speciale din Bulgaria valorează 3,09 miliarde de dolari. Autoritățile de la Sofia au confiscate într-un dosar de evaziune fiscală în care mai multe persoane sunt acuzate că au infectat calculatoarele autorităților vamale pentru a evita plata taxelor pentru o serie de bunuri.
Autoritățile au spus atunci că suspecții au investit banii din evaziune fiscală în Bitcoin, deoarece era greu de urmărit.
La începutul anului, un Bitcoin valora o mie de dolari. Creșterea accelerată vine după ce tot mai mulți mici investitori din Asia au început să cumpere moneda digitală, văzută ca o alternativă la depozitele bancare clasice.
Pe măsură de plățile în Bitcoin devin tot mai folosite, valoarea monedei crește.
Bitcoin, invenția lui Satoshi Nakamoto
Bitcoin a fost inventat în anul 2008 de către enigmaticul Satoshi Nakamoto, și include criptare. Acesta a fost nemulțumit că băncile centrale din întreaga lume pompau bani împotriva crizei financiare. Efectul secundar al acestor injecții financiare este deprecierea monedelor, deci și a economiilor bancare.
Nakamoto a pus la cale softul pe baza căruia funcționează Bitcoin, dar a limitat numărul monedelor la 21 de milioane. Până la acest moment, au fost date în folosință (”minate”) aproape 17 milioane de unități Bitcoin.
”Minare” și criptare
Acestea sunt ”minate” cu ajutorul unor plăci grafice foarte performante. ”Minarea” respectivă reprezintă rezolvarea unor probleme de calcul foarte complexe. Acestea sunt necesare pentru a garanta autenticitatea tranzacțiilor.
În schimbul serviciilor lor, ”minerii” primesc la schimb unități Bitcoin, aceștia fiind astfel cointeresați de stabilitatea rețelei.
Calculatoarele care rezolvă aceste calcule complexe nu se află într-o locație centrală, Bitcoin neputând fii controlat de către o bancă centrală sau un guvern. Softul se află doar în rețelele utilizatorilor.
O altă caracteristică a Bitcoin este că tranzacțiile sunt anonime. Acest lucru nemulțumește forțele de ordine, care consideră că astfel pot fi finanțate organizații teroriste sau carteluri de crimă organizată.
Bancherii au avertizat recent că Bitcoin este o ”bulă” care se va sparge.
De partea cealaltă, Venezuela tocmai ce a anunțat lansarea propriei monede virtuale. Aceasta se va numi ”petro” și va fi garantată cu rezervele de petrol, aur și diamante ale țării.