Partidul populist „Există un astfel de popor” (ITN) a fost ultimul, după „Cetățenii pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei” (GERB) şi fostul său partener de coaliţie guvernamentală „Continuăm schimbarea” (PP), care a declinat propunerea de a forma un nou guvern. Anterior, GERB și PP au susținut că nu pot forma un nou guvern, în pofida acordului prin care era prevăzută o rotativă guvernamentală, relatează agenția de presă Reuters, citată de news.ro.
La începutul acestei luni, premierul Nikolai Denkov, din partea PP, şi-a dat demisia, conform înţelegerii, pentru a-i ceda locul ministrului de externe Mariya Gabriel, din partea GERB, dar aceasta din urmă nu a reuşit să formeze un nou guvern.
Denkov a demisionat pentru a permite GERB să conducă guvernul timp de nouă luni, aşa cum s-a convenit după alegerile din 2 aprilie 2023, dar au apărut neînţelegeri între partenerii de coaliţie după ce s-a dorit să se facă modificări la protocolul iniţial.
Miercuri, Denkov a declinat invitaţia preşedintelui Radev de a încerca să formeze un guvern, iar ulterior a procedat la fel şi ITN, următoarea formaţiune politică căreia i s-a propus formarea executivului.
„Alegerile sunt cea mai înaltă formă de democraţie, vom mai ţine acest dosar pentru câteva secunde şi vi-l vom returna gol, cu un mandat neîndeplinit”, a declarat Ivailo Valcev, vicepreşedintele grupului parlamentar al ITN, în cadrul unei întâlniri cu Rumen Radev.
Așadar, preşedintele bulgar este nevoit acum să caute un prim-ministru interimar pentru a forma un cabinet a cărui sarcină principală va fi să organizeze alegeri anticipate.
Bulgaria, cea mai săracă țară membră UE, a fost zguduită de instabilitate politică de la protestele anticorupţie din 2020. Scrutinul din 2 aprilie 2023 a fost al patrulea de la cel din 4 aprilie 2021. Până la alegerile de anul trecut, Bulgaria a fost condusă de guverne interimare, numite de Radev în absenţa unei coaliţii stabile alese. Conform Constituţiei, Parlamentul bulgar nu trebuie să se dizolve înainte de alegerile anticipate.