Măsura luată de Polonia și Ungaria, care au oprit nu doar importurile de cereale, dar și de alimente, a provocat o dispută în cadrul Uniunii Europene, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene declarând pentru Reuters că astfel de „acțiuni unilaterale” sunt „inacceptabile”.

Duminică, agenția bulgară de presă BTA a anunțat că ministrul bulgar al agriculturii, Yavor Gechev, a declarat că țara sa se gândește la o interdicție similară.

Potrivit acestuia, măsura ar trebui să „protejeze interesele Bulgariei, mai ales când o astfel de restricție a fost deja introdusă de alte două state”. Gechev a adăugat că va fi prea mult grâu în țară „dacă nu luăm măsuri adecvate”.

După ce invazia Rusiei a blocat unele porturi de la Marea Neagră, cantități mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au rămas în statele central-europene din cauza blocajelor logistice, ceea ce a afectat prețurile și vânzările fermierilor locali.

Într-o scrisoare adresată Comisiei Europene luna trecută, prim-miniștrii din cinci țări est-europene, printre care România, au transmis că amploarea creșterii produselor precum cereale, semințe oleaginoase, ouă, carne de pasăre și zahăr a fost „fără precedent” și au spus că tarifele la importurile agricole din Ucraina ar trebui să fie luate în considerare.

O decizie similară de interzicere a cerealelor ucrainene a fost luată joi și de Slovacia. Ea a venit după ce un lot de grâu din Ucraina cu o greutate de 1.500 de tone „a fost confirmat cu un pesticid care nu este permis în UE și are un impact negativ asupra sănătății umane”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News