„În cursul anului trecut, o cantitate semnificativă de alimente a rămas în țară și a perturbat lanțurile alimentare. Suntem forțați să adoptăm această măsură națională pentru că autoritățile europene încă analizează o măsură adecvată”, a declarat premierul interimar Galab Donev.
La rândul său, ministrul interimar al agriculturii, Yavor Gechev, a precizat că Bulgaria a decis să impună o interdicție temporară asupra importurilor de produse alimentare de origine ucraineană și astfel „a urmat exemplul altor trei țări îngrijorate de faptul că piața noastră este supraalimentată”.
„Avem o producție în valoare de câteva miliarde, pe care credem că, dacă nu luăm măsuri, ne va fi greu să o valorificăm și vom suferi pierderi foarte grave”, a adăugat Gechev.
Ministrul a mai precizat că există îngrijorări și legate de „calitatea fitosanitară a unui număr de produse”.
Interdicția temporară privind importurile de cereale din Ucraina va fi în vigoare în perioada 24 aprilie – 30 iunie, a menționat Gechev, subliniind că Bulgaria va rămâne solidară cu Ucraina și va asigura tranzitul de acestora pe teritoriul său.
De asemenea, oficialul de la Sofia a spus că țara sa se așteaptă la o decizie viabilă la nivelul UE privind „coridoarele de solidaritate” și nu crede că va fi sancționată din cauza măsuri luate astăzi.
Până acum Polonia, Ungaria și Slovacia au interzis importurile de cereale din Ucraina. Polonia și Ungaria au motivat decizia prin nevoia de a proteja agricultura după ce fluxul de cereale din Ucraina a dus la scăderea prețurilor, iar Slovacia a anunțat că a luat măsura din cauza pesticidelor găsite în cereale care sunt interzise în UE.
Totul are loc în contextul în care, din cauza invazia Rusiei în Ucraina a blocat unele porturi de la Marea Neagră, iar cantități mari de cereale ucrainene, mai ieftine decât cele produse în UE, au rămas în statele central-europene din cauza blocajelor logistice. Astfel, au fost afectate prețurile și vânzările pentru fermierii locali.
În această situație se află și fermierii români. Ministrul agriculturii, Petre Daea, va discuta despre această chestiune astăzi, 19 aprilie, cu omologul său ucrainean, Mikola Solski.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, România susţine reintroducerea taxelor vamale pentru importurile de cereale din Ucraina şi asigurarea tranzitului, fără să fie făcută însă nicio referire la suspendarea importurilor de cereale din Ucraina.
Foto: EPA