„Vaccinul AstraZeneca nu va fi administrat femeilor cu vârsta de sub 60 de ani cu un risc mai ridicat de tromboze sau/și diagnosticate cu trombocitopenie”, a anunțat luni Kostadin Angelov.

De asemenea, Angelov a precizat că persoanele care au primit prima doză a vaccinului AstraZeneca nu ar trebui să dezvolte efecte secundare la rapelul cu același ser, dar că dacă acestea doresc, pot să facă rapelul cu Pfizer/BioNTech după 84 de zile de la administrarea primului vaccin.

Săptămâna trecută, autoritățile din Bulgaria au anunțat că ar putea renunța la imunizările cu vaccinul anti-COVID produs de AstraZeneca din cauza lipsei de interes al populației.

Până acum, țara a vaccinat în jur de 638.400 de persoane cu prima doză a unui vaccin împotriva coronavirusului, iar în jur de o treime din acestea au fost imunizate cu vaccinul AstraZeneca, cu toate că țara vecină nu are nici un fel de restricții legate de vârstă sau programări pentru acest tip de ser.

Astfel că vecinii din sudul Dunării au una dintre cele mai lente campanii de vaccinare din întreaga Uniune Europeană.

Vaccinul de la AstraZeneca a stârnit mai multe probleme la nivel european, după ce mai multe persoane au dezvoltat tromboze după vaccinare.

Numeroase state au rezervat folosirea vaccinului persoanele vârstnice. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a declarat că există „o legătură” între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboză, însă nu a emis o recomandare și a susținut că vaccinul poate fi folosit în continuare, pentru că beneficiile depășesc riscurile.

Foto: Epa

 
 

Urmărește-ne pe Google News