„În cursul acestei zile, autoritățile bulgare au informat ITPF Giurgiu cu privire la faptul că, începând cu ora 10:00, vor fi desfășurate acțiuni de protest ale producătorilor de cereale bulgari, în zona adiacentă PTF Ruse-Giurgiu și PTF Vidin-Calafat”, se arată în comunicat.
Autoritățile îndeamnă șoferii să se informeze utilizând aplicaţia Trafic on-line, disponibilă pe site-ul Poliției de Frontieră, unde timpii timpii de așteptare vor fi actualizați în funcție de evoluția protestelui.
Protestul vine după ce Comisia Europeană a decis vineri să ridice restricţiile impuse importurilor de cereale ucrainene, valabile în cinci ţări care se învecinează cu Ucraina, între care și România și Bulgaria, dar a cerut Kievului să elaboreze un plan de măsuri eficiente pentru controlul transporturilor.
Slovacia, Polonia şi Ungaria au anunţat deja că impun restricții unilaterale, la nivel național, asupra importurilor de cereale din Ucraina.
În schimb, Bulgaria a anunțat că se retrage din coaliția est-europeană a celor cinci țări care au cerut interzicerea importurilor de cereale ucrainene, după ce trei partide care susțin guvernul au propus acest lucru Adunării Naționale, potrivit Europa Liberă.
„Recunoscând solidaritatea Bulgariei cu Ucraina și pentru a asigura securitatea alimentară globală, Bulgaria nu sprijină continuarea după 15 septembrie a interzicerii importurilor în Bulgaria, Polonia, Ungaria, România și Slovacia de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui din Ucraina”, spune proiectul de hotărâre al celor trei formațiuni parlamentare.
În România, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare a cerut sâmbătă, 16 septembrie, guvernului de la București să interzică importul mai multor produse agroalimentare din Ucraina şi a precizat că această măsură este esenţială pentru salvarea fermierilor români şi protejarea securităţii alimentare a țării noastre.
În mai, UE a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui ucrainene, permițând în același timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în alte țări.