Ţara balcanică este afectată de instabilitate guvernamentală de la protestele anticorupţie din 2020 care au dus la răsturnarea unei coaliţii conduse de partidul de centru-dreapta GERB.

GERB, în prezent cel mai mare partid din Parlamentul bulgar, şi formaţiunea politică reformistă Continuăm Schimbarea (PP) au eşuat fiecare pe rând să formeze o coaliţie stabilă în urma alegerilor din 8 iunie, iar luni, micul partid anti-sistem Există un Astfel de Popor (ITN) a depus, de asemenea, mandatul.

După întâlnirea cu preşedintele Radev, Toşko Iordanov, preşedintele grupului parlamentar al ITN, le-a declarat reporterilor că partidele nu au reuşit să găsească un teren comun pentru formarea unui nou guvern.

„Înţelepciunea politică a unui partid nu a fost suficientă pentru a lua o decizie, aşa că ne întoarcem cu mandatul neîndeplinit”, a declarat Iordanov, al cărui partid s-a clasat pe locul şase în alegeri, obţinând doar 16 mandate din cele 240 ale Parlamentului din țara vecină.

Radev trebuie acum să numească un prim-ministru interimar şi are la dispoziţie câteva zile pentru a convoca alte alegeri parlamentare anticipate, cea de-a şaptea rundă de alegeri din 2021 încoace, care trebuie să aibă loc în termen de două luni.

„Spirala alegerilor neconcludente continuă şi nu numai că provoacă iritare, ci şi deblochează o serie de procese distructive”, a declarat Radev. „Fac apel la o dezbatere politică semnificativă şi la fair-play în următoarele săptămâni. În caz contrar, suntem condamnaţi să repetăm proceduri pe care tot mai mulţi oameni le consideră inutile”, a adăugat președintele bulgar.

Alegerile din 8 iunie au fost declanşate de prăbuşirea, în martie, a unei coaliţii formate din GERB, care a deţinut puterea în cea mai mare parte a celor 15 ani anteriori, şi partidul PP.

GERB s-a clasat pe primul loc la votul din iunie, obţinând 68 de mandate, în timp ce partidul PP a obţinut 39. Ambele partide sunt în general pro-UE şi pro-economie de piaţă, dar au fost afectate de dispute persistente şi rivalităţi personale.

Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene şi unul dintre cele mai corupte, are nevoie de o perioadă de guvernare stabilă pentru a îmbunătăţi fluxul de fonduri UE către infrastructura sa care este deficitară, notează Reuters.

Blocajul politic împiedică, de asemenea, eforturile Bulgariei de a adera la moneda euro şi de a participa pe deplin la spaţiul Schengen.

Urmărește-ne pe Google News