„Instanţa a constatat un risc de agravare a situaţiei lui (Aleksei Alcin) din cauza convingerilor sale politice şi o încălcare a drepturile sale în timpul procesului penal”, potrivit motivaţiei publicate de Curtea de Apel a Bulgariei într-un comunicat.
Decizia Curţii de Apel se sprijină pe două rezoluţii ale Parlamentului European şi pe un raport al Comitetului Helsinki, potrivit căruia „nu există nicio îndoială că Rusia şi-a întărit represiunea împotriva manifestanţilor şi militanţilor din societatea civilă care protestează împotriva războiului”.
Refuzul de extrădare este „asemănător deciziilor unor tribunale din state membre ale Consiliului Europei, care resping cereri ale Federaţiei Ruse în baza unei lipse de încredere în voinţa acestei ţări de a-şi onora obligaţiile conform dreptului internaţional”, a apreciat Curtea de Apel bulgară.
Aleksei Alcin și soția sa Olga Giurova sunt convinși că cererea Rusiei este motivată politic. Cu toate acestea, autoritățile ruse susțin că Alchin a provocat prejudicii bugetului de stat de peste 282,5 milioane de ruble (4,4 milioane de euro). El riscă în Federația Rusă o pedeapsă de șase ani de închisoare.
Aleksei Alcin, care locuiește în Bulgaria din 2014, şi-a ars paşaportul rus în faţa consulatului Rusiei de la Varna, în februarie, în timpul unei manifestaţii împotriva războiului din Ucraina.
Foto cu caracter ilustrativ