Conform datelor furnizate de Deloitte, cele mai scumpe orașe din România din punctul de vedere al chiriilor sunt București (7,5 euro/mp/lună), Cluj (7,5 euro/mp/lună) și Brașov (6,6 euro/mp/lună).
Prețurile locuințelor din orașele mari din România au crescut cu 7% în fiecare an, arată studiul. Numărul de potențiali cumpărători a rămas stabil comparativ cu 2021, dar numărul total de tranzacții a scăzut față de anul 2020.
De la 1 ianuarie 2023, în România va creşte impozitul pe proprietăți, dar se va majora şi impozitarea chiriilor pentru proprietari. Mai precis, aceştia vor plăti 10% din suma efectivă încasată, după ce a fost eliminată facilitatea de scutire a impozitului pentru 40% din veniturile încasate.
Paris, cel mai scump oraș european pentru chiriași
La nivel european, orașul cu cele mai mari chirii este Paris, cu 29,10 euro/mp/lună. Totodată, chirii medii lunare de peste 20 euro/mp au fost înregistrate în următoarele orașe: Oslo (26,6 euro/mp), Londra (25,1 euro), Amsterdam (22,5 euro/mp), Trondheim (21,3 euro/mp), Barcelona (21,3 euro/mp), Copenhaga (20,5 euro) și Bergen (20,3 euro/mp).
În privința țărilor din Europa Centrală, Varșovia rămâne cel mai scump oraș în ceea ce privește chiriile, cu un preț de 17,9 euro/mp/lună, urmat de Bratislava (11,6 euro/mp) și Praga (11,3 euro/mp).
La polul opus, cele mai mici prețuri de închiriere sunt în Bulgaria – Burgas, unde se plătesc în medie 2,90 euro/mp/lună, apoi în Varna cu 3,70 euro/mp/lună și în Sofia cu 4,60 euro/mp/lună -, urmată de Slovenia – Celje (6,6 euro/mp/lună).
De asemenea, alte țări din Balcani, precum Bosnia și Herțegovina, Croația și Serbia, au printre cele mai mici prețuri de închiriere a locuințelor din Europa.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!