Referitor la criticile potrivit cărora Bulgaria nu este membru cu drepturi depline Schengen, ministrul transporturilor de la Sofia a spus zilele trecute: „Nu avem acces terestru la Schengen, dar anul acesta se va lucra mult pentru ca Bulgaria să devină membru cu drepturi depline al Schengen pe cale terestră”.
Demnitarul de la Sofia a precizat că Schengen este o posibilitate pentru dezvoltarea economică ridicată a Bulgariei. „Schengen permite acces rapid pentru mărfuri şi călătorii libere pentru persoane”, a spus Gvozdeikov, adăugând că decizia Bulgariei de a accepta condiţiile Austriei a fost bună, deşi ţara sa a fost „semi-admisă” în Schengen.
„Austria s-a opus cel mai vehement în privinţa intrării Bulgariei în Schengen. Fiecare ţară are propriile sentimente politice interne, care au o mare influenţă, dar ar trebui să fim totuşi recunoscători pentru rezultat”, a mai spus Georgi Gvozdeikov.
Bulgaria și România, în Schengen aerian și maritim din martie 2024. Situația granițelor terestre, incertă
Consiliul Uniunii Europene a votat sâmbătă seară, 30 decembrie, în unanimitate, admiterea României și a Bulgariei în spațiul Schengen în martie 2024, cu frontierele aeriene și maritime. Nu există deocamdată un calendar pentru accederea și cu granițele terestre.
Austria a pus trei condiții principale pentru Air Schengen: întărirea în continuare a securității la frontierele externe ale Uniunii Europene, creșterea controalelor la frontierele România-Bulgaria și Ungaria-România și acceptarea de către Bulgaria și România a imigranților aflați în Austria, mai ales afgani și sirieni.
Comisia Europeană a precizat că discuțiile pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre vor continua anul viitor și că o decizie va fi luată într-un interval de timp rezonabil, iar surse guvernamentale au spus pentru Libertatea că accederea în Schengen terestru nu va avea loc mai devreme de 2025.
Simona.T • 07.01.2024, 19:45
la bulgari se observa o alta abordare, sunt mai verticali, bravo lor, au deminitate