În iulie, autoritățile bulgare anunțau ridicarea tuturor restricțiilor la granița de nord, până la finalul sezonului de vară, deschizând larg brațele pentru turiștii români, vaccinați sau nu.
Rata zilnică de imunizare era deja la cote minime, după un început slab, în ambele țări. În localitățile de lângă granița cu România, foarte puțini bulgari mai purtau măști în interior. Varianta Delta se răspândea deja în Europa, dar în țara de la sud de Dunăre, numărul de noi infectări abia începea să crească.
Între timp, în mod inevitabil, bilanțul a explodat. Bulgaria este acum țara cu cea mai mare mortalitate din Europa în ultima săptămână. România este pe locul 5 la acest capitol.
Numărul zilnic al deceselor a depășit în mod repetat pragul de 100, foarte mult pentru o țară cu șapte milioane de locuitori.
Iar rata de vaccinare s-a încăpățânat să rămână mică, mai exact cea mai mică din UE. Bulgaria are vaccinuri la dispoziție încă din decembrie anul trecut, dar a reușit să vaccineze complet doar 19% din populație. România a vaccinat aproape 28% din populație.
Prin comparație, multe state UE au depășit 60-70% din populație vaccinată, iar altele, precum Portugalia, se apropie de 85%.
Neîncredere, antivaccinism și fake news
„Aici avem o furtună perfectă de neîncredere, antivaccinism și fake news”, explică pentru Wall Street Journal profesorul Nikolai Vitanov, un matematician de la Academia Bulgară de Științe, care a consiliat guvernul pe tema strategiei COVID.
„Mortalitatea este foarte mare, dar oamenii nu cred nimic”, adaugă el.
Numărul zilnic de cazuri de infectare a ajuns în ultimele zile la peste 2.500. Numărul total al deceselor a depășit 20.000, iar mulți experți spun că cifra este de fapt subestimată.
Și totuși, un sondaj Eurobarometru din august arăta că doar 39% dintre bulgari consideră că toată lumea ar trebui să se vaccineze împotriva COVID. Nu doar că este cel mai mic nivel din UE, dar pare și optimist, ținând cont de faptul că rata de vaccinare este și mai mică.
Stimulentele încercate de autorități nu au convins lumea. Un lanț de supermarketuri a anunțat recent că va oferi vouchere în valoare de 20 de leva (în jur de 50 de lei) celor care aleg să se imunizeze în centrele sale. Verificate de jurnaliștii Wall Street Journal, centrele cu pricina erau aproape goale.
În Bulgaria, comentatorii spun că scepticismul cu privire la vaccinuri este alimentat de lipsa de încredere în autorități. Doar 33% dintre bulgari spun că au încredere în administrația publică, comparativ cu media UE de 52%, potrivit unui alt Eurobarometru din iulie.
Există explicații istorice. Mulți bulgari spun că s-au obișnuit să fie înșelați de autorități în timpul regimului comunist. Unii dau drept exemplu dezastrul nuclear de la Cernobîl din 1986, când guvernul bulgar a ascuns informațiile timp de mai multe zile și a permis paradele de 1 Mai, într-un moment în care norii radioactivi erau deasupra țării.
După căderea comunismului, țara s-a confruntat cu corupție endemică, inclusiv în sectorul sanitar, iar asta a alimentat iarăși neîncrederea, inclusiv în medici.
Doar puțin peste 50% dintre bulgari au încredere în cadrele medicale, a arătat Eurobarometrul. Prin comparație, media UE este de 80%.
O criză politică fără sfârșit
Campania de vaccinare a fost afectată de criza politică în care se află Bulgaria, pregătită să organizeze în noiembrie a treia rundă de alegeri parlamentare.
Ministrul sănătății a admis că țara are o rată mică de vaccinare și a spus că de vină este strategia greșită a precedentului guvern, cel condus de Boiko Borisov. Același lucru îl spune precedenta administrație despre actuala.
Anul trecut, autoritățile instituiseră două echipe de consiliere COVID, care uneori ofereau sfaturi contradictorii. Borisov a declarat că folosește ambele echipe pentru a lua decizii.
Pe fondul instabilității politice, organizarea campaniei de vaccinare este și mai dificilă din punct de vedere logistic.
Ministerul Sănătății, care coordonează această campanie, are doar 6.000 de dolari disponibili pentru informare, scrie Washington Post.
Înainte de dizolvarea parlamentului, Alexander Simidchiev, deputat și medic de meserie, a propus extinderea bugetului la șase milioane. Propunerea sa a fost respinsă.
„Ce a rămas acum nu mai poate fi numită o campanie centrală”, spune el.
Fake News de la medici, pe canalele media
Pe fondul neîncrederii în autorități și a crizei politice, știrile false au înflorit. De la bun început, dezinformările au fost frecvente pe rețelele sociale și în general pe Internet.
În acelast timp, canale media mainstream au oferit spații ample scepticilor vaccinului, inclusiv multor doctori, care propovăduiau teorii discreditate și promovau tratanente naturiste, spun experții media și oficialii citați de Wall Street Journal.
„Știrile false sunt peste tot, isr presa a oferit mult spațiu opiniilor fără bază științifică”, spune Simidchiev, care este specializat în pneumologie.
„Asta a făcut ca societatea să fie foarte polarizată”, adaugă el.
Unii oficiali din Sănătate au cerut introducerea vaccinării obligatorii pentru unele sectoare, dar o decizie nu a fost luată.
Doar 30% dintre profesori și 2% dintre studenți au fost vaccinați, au admis oficialii înaintea începerii anului școlar, toamna aceasta.
„Idioții Europei”
Rata mică de vaccinare, avertizează oficialii, ar putea să lovească și economia fragilă a țării, dependentă de turism.
„Dacă continuăm să ne comportăm ca idioții Europei, asta va loci economia și turismul”, a avertizat Angel Kuncev, un oficial din Sănătate, la o emisiune televizată.
„Nimeni nu va dori să vină în Bulgaria dacă ținem vaccinarea la sub 20%. Oamenii vor alege locuri mai sigure, iar noi nu vom fi un astfel de loc”, a adăugat el.
Un val mai grav decât precedentul
În acest timp, medicii de la Spitalul Universitar Lozenetz din Sofia încearcă să facă față fluxului de pacienți.
Spitalele au mai trecut prin așa ceva în timpul iernii. „Nu voi uita niciodată asta. La un moment dat, mortalitatea era așa de mare, încât nu aveam suficienți saci pentru cadavre”, spune pentru Washington Post Milena Peruhova, gastroenterolog la spital.
Peruhova și un coleg cardiolog sunt doi dintre medicii detașați în secțiile COVID și se declară epuizați.
În jur de 10% dintre pacienții COVID ajunși la acest spital, unul dintre cele mai bine echipate din țară, au murit din octombrie până în aprilie, iar mortalitatea în alte spitale este probabil mai mare, au spus ei.
Medicii se așteaptă ca valul acesta să fie mai grav decât cel din iarnă.
Maia Marova, o tânără de 26 de ani intervievată de Wall Street Journal, preferă însă să nu se inoculeze, deoarece vaccinurile au fost dezvoltate prea repede.
„Nu vreau să îmi risc viața cu ceva nedovedit”, spune ea. Marova se declară gata să iasă în stradă dacă vaccinarea va deveni obligatorie.