Spre sfârșitul anului 2022, UE a acordat Bulgariei – țară membră a blocului comunitar – o scutire de doi ani de la embargoul asupra țițeiului rusesc, scutire care urma să țină până la finalul anului 2024.
Cu toate acestea, parlamentul bulgar a votat în decembrie anul trecut pentru stoparea tuturor importurilor de țiței rusesc începând din această lună, potrivit Novinite.
Planul țării balcanice de renunțare la petrolul furnizat de Rusia prevedea o reducere de 50% a importurilor începând cu luna ianuarie și o reducere suplimentară de 25% începând din luna februarie.
Traderii au anunțat luna trecută că Bulgaria va înlocui importurile de petrol rusesc cu țiței din Kazahstan, Irak și Tunisia, notează Reuters.
Experții au avertizat anterior că Bulgaria ar putea întâmpina dificultăți în aprovizionarea cu țiței odată ce se va încheia scutirea UE de la embargou, din cauza lipsei unei infrastructuri portuare adecvate și a aglomerației din strâmtoarea Bosfor.
De la începutul războiului din Ucraina, în urmă cu mai bine de doi ani, Bulgaria a accelerat căutarea unor modalități de diversificare a surselor sale de energie pentru pune capăt dependenței masive de Rusia.
Bulgaria este apropiată istoric de Moscova și era aproape în totalitate dependentă de importurile de petrol și gaze rusești înainte de invazia totală din Ucraina.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia
Realist2023 • 01.03.2024, 18:11
Suna bine daca de-rusificarea fostului bloc Varsovia a ajuns pana si in Bulgaria ! Pai aia acolo rusii erau ca la ei acasa ...