Țara vecină are doar 0,64% din populație vaccinată, după ce și-a concentrat majoritatea comenzilor pe vaccinul AstraZeneca, ser care va sosi abia de săptămâna viitoare, dar în cantități mai mici decât cele așteptate, mai arată sursa citată.
Opt ani pentru ținta de imunizare, în ritmul actual
Între sfârșitul lunii decembrie – când vaccinul Pfizer/BioNTech a fost aprobat de UE – și 2 februarie, Bulgaria a vaccinat doar 41.000 din cele 7 milioane de locuitori, dintre care doar 13.000 au primit și a doua doză.
„Aceste cifre înseamnă că, la 40 de zile de la începerea campaniei, o medie de 1.000 de persoane primesc vaccinul zilnic. În acest ritm, imunizarea a jumătate din populație va dura aproximativ opt ani”, a explicat Nikolay Slatinski, profesor la Academia Militară din Sofia, pentru agenția EFE.
În Serbia, țară care nu face parte din UE, a fost deja vaccinată 6,4% din populație. Sârbii se imunizează în principal cu un vaccin chinezesc, neaprobat de UE.
În România, țară care a intrat în UE în 2007, la fel ca Bulgaria, rata de imunizare este deja de 4%.
Profesorul Slatinski apreciază că, pentru a atinge obiectivul de imunizare a două milioane de persoane până în iulie, Bulgaria ar trebuie să accelereze ritmul la 8.000 de persoane vaccinate pe zi.
Bulgaria tocmai a anunțat o serie de relaxări ale restricțiilor impuse de pandemie, cu toate că înregistrează, în medie, 1.500 de noi cazuri zilnice și 100 de decese pe zi.
Peste jumătate din vaccinuri, comandate la AstraZeneca
Țara vecină a pariat riscant pe vaccinul AstraZeneca, mai mult de jumătate din cele 9 milioane de doze solicitate corespunzând companiei britanico-suedeze.
Potrivit specialiștilor, bulgarii au optat pentru acest vaccin în principal datorită costului scăzut și facilităților de transport și depozitare. Spre deosebire de serurile de la Pfizer/BioNTech și Moderna, vaccinul AstraZeneca poate fi păstrat la temperatura obișnuită a unui frigider.
Alți experți au remarcat că Bulgaria nu și-a diversificat cererea de vaccinuri. „Am avut dreptul să solicităm mai mult de la alți producători, dar nu am profitat de asta. Prin urmare, nu poate exista un proces mai rapid de imunizare a populației”, a spus Stoycho Katsarov, președintele unui ONG local dedicat apărării intereselor cetățenilor în sistemul de sănătate.
De asemenea, Bulgaria a comandat șase milioane de doze din vaccinurile CureVac, Jansen și Sanofi, care sunt departe de a fi aprobate de UE.
La toate aceste probleme, se adaugă și faptul că doar jumătate din populația bulgară vrea să fie vaccinată, conform sondajelor.
Din cauza factorilor enumerați mai sus, Bulgaria riscă să fie ultima țară din UE care iese din pandemie, mai arată sursa citată.