Din luna martie, Sofia va avea suficiente doze de vaccin astfel încât fiecare cetățean bulgar să se poată imuniza, ba chiar să aleagă ce vaccin să primească, a anunțat directorul Inspectoratului Regional de Sănătate din Sofia, doctorul Dancho Penchev.
Acesta a precizat că la începutul primăverii, în Bulgaria vor sosi peste jumătate de milion de doze de vaccin, de la diverși producători.
„Prin urmare, va fi posibil să lăsăm fiecare cetățean să aleagă tipul de vaccin pe care îl preferă”, a declarat Penchev, citat de Novinite.
O eventuală decizie oficială în acest sens ar transforma Bulgaria într-o excepție, în această fază a vaccinării. Majoritatea statelor care au început campania de imunizare nu permit beneficiarilor să aleagă tipul de vaccin administrat.
Vaccinuri pentru toată lumea
Anunțul vine la câteva zile după ce autoritățile de la Sofia au decis să permită imunizarea în masă, care presupune că orice cetățean doritor se poate vaccina.
Decizia a fost luată pe fondul reticenței multor bulgari din categoriile prioritare, în fața vaccinului. Concret, doar 10% dintre persoanele care ceruseră să fie vaccinate se și prezentaseră la centrele de imunizare.
Primele zile au arătat că schimbarea strategiei are succes. De vineri până luni, peste 30.000 de oameni se vaccinaseră.
Prin comparație, Bulgaria reușise să administreze puțin peste 100.000 de doze începând din decembrie, la o populație de aproape șapte milioane, cea mai mică rată de imunizare din Uniunea Europeană.
Înainte de a schimba strategia, țara de la sud de Dunăre se afla în fazele a treia şi a patra, adică puteau fi vaccinate persoanele cu vârste de peste 65 de ani, angajaţii din domeniul securităţii şi din domenii considerate esenţiale.
Oficialii speră acum că acest interes arătat de bulgari se va menține și în următoarele săptămâni.
Sondajele sunt mai degrabă pesimiste. Conform acestora, aproximativ jumătate dintre bulgari refuză vaccinarea anti-COVID-19, iar alţi circa 23% încă se gândesc dacă se vor vaccina.
Reticență față de AstraZeneca
Luni, premierul Boiko Borisov a insistat că așa-numitele „coridoare verzi”, care permit vaccinarea în masă, vor rămâne în vigoare în continuare.
„Am comandat 18 milioane de doze din cele mai bune vaccinuri, iar imunizarea este gratuită și voluntară peste tot”, a declarat Borisov.
Premierul a mai spus că echipe mobile de medici vor fi puse la dispoziția primarilor din satele și comunele izolate, pentru a vaccina populația.
„Cu cât vor fi imunizați mai mulți oameni, cu atât mai repede ne vom întoarce la normalitate. De aceea vom oferi vaccinuri tuturor”, a subliniat el.
Intenția oficialilor bulgari de a permite pacienților să aleagă tipul de vaccinul administrat vine într-un moment în care mai multe state europene au arătat o reticență față de vaccinul AstraZeneca, după ce personalul medical din mai multe spitale și alți lucrători esențiali au raportat reacții adverse, precum febră sau dureri de cap la prima doză efectuată.
Experții au subliniat în mai multe rânduri că acest val de neîncredere reprezintă o eroare.
Strategia inițială a Bulgariei s-a bazat tocmai pe vaccinul AstraZeneca, mai ieftin și mai ușor de transportat. Concret, potrivit datelor oficiale, guvernul de la Sofia a cumpărat 4,5 milioane de doze din serul produs de AstraZeneca, faţă de 3 milioane de doze Pfizer/BioNTech şi 460.000 Moderna.