Dupa consumarea alimentelor, pacientul se simte vinovat si incearca evitarea cresterii in greutate prin autoprovocarea vomei sau abuzul de diuretice ori laxative, exercitii fizice intense, epuizante sau perioade lungi de post. Episoadele sunt de cele mai multe ori declansate de stresul psihosocial si sunt perioade cand se pot repeta in secret de mai multe ori pe zi.
Conform DSM lV, va fi diagnosticat ca bulimic si tratat in consecinta pacientul care prezinta aproximativ doua episoade de acest gen pe saptamana, timp de trei luni. Tulburarea caracterizeaza in special tinerii, mai ales fetele, iar pacientii pot fi supraponderali, dar sunt cazuri in care reusesc – prin mijloacele enumerate mai sus, sa-si mentina o greutate normala. De aceea, parintii unui tanar ce prezinta variatii de greutate si este preocupat excesiv de aspectul sau fizic trebuie sa fie atenti la alimentatia acestuia si la eventuale episoade de genul: consumul unei portii foarte mari de mancare, urmata imediat de vizita la baie (pentru a-si provoaca voma), la abuzul de laxative-medicamente sau ceaiuri, eventuale modificari ale culorii dintilor, carii ale dintilor frontali, cauzate de aciditatea lichidului de varsatura.
Pe langa eroziunile smaltului dentar, varsaturile produc hipertrofia glandelor salivare. Sunt situatii frecvente in care se instaleaza hipopotasemia. In tarile occidentale sau in America multi folosesc pentru autoinducerea vomei sirop de ipeca, al carui consum indelungat poate fi responsabil de instalarea cardiomiopatiilor.
Tratament prin psihoterapie si antidepresive
Tratamentul bulimiei nervoase se realizeaza in principal prin psihoterapie. 15-20 de sedinte individuale, pe o durata de 4-6 luni, se pare ca dau rezultate pe termen lung. In paralel cu psihoterapia, medicii le recomanda celor care sufera de bulimie medicamente antidepresive (din clasa ISRS) considerate eficiente.
Bulimicii aflati in tratament de recuperare trebuie sa aiba o alimentatie echilibrata, cu mese sarace in calorii, dar bogate in factori nutritivi, iar la recomandarea medicului chiar multivitamine sau adaos de vitamina C ori vitamine din complexul B. Ei trebuie sa evite zaharul si dulciurile in general, fumatul, cafeaua si alte bauturi cu cofeina, alcoolul, uneori si sarea.