Ingrediente: 400 g carne tocată de pui,100 g susan alb, o ceapă, un morcov, pătrunjel, cimbru, 3 linguri de pesmet, sare, piper şi ulei. 

Preparare: Se taie ceapa mărunt şi se căleşte împreună cu morcovul dat pe răzătoarea mică. Se adaugă carnea tocată, sarea, piperul şi cimbrul. Se leagă compoziţia cu puţin pesmet. Se presară verdeaţa tocată şi se amestecă bine. După ce s-a mai răcit compoziţia, se formează chifteluţe şi se tăvălesc prin susan. Se rumenesc în baie de ulei încins. Se servesc calde, lângă diferite garnituri de legume.

Biscuiţi cu susan

Ingrediente: 355 g zahăr, 230 g seminţe de susan, 300 g făină, o linguriţă de ghimbir proaspăt ras,125 ml suc lămâie,125 g unt topit.

Preparare: Se amestecă zahărul, susanul şi făina. Ghimbirul se rade, se adaugă sucul de lămâie, iar la final untul topit şi se omogenizează bine. Se ţine la frigider timp de două ore. Cuptorul se încinge bine. Cu o spatulă se ia un pic de aluat şi se întinde în cercuri de 6 cm, care se aşază în tava tapetată cu hârtie de copt. Se coc 5-10 minute. Când sunt gata se scot din cuptor, se desprind cu grijă de hârtie. Se pot servi cu frişcă.

Ciuperci cu susan

Ingrediente: ciuperci champignon, un ou, făină, susan, pesmet, ulei, sare, piper şi alte condimente, după gust.

Preparare: Ciupercile se curaţă şi se spală. Oul se bate împreună cu condimentele.

Se dau prin făină, ou şi pesmetul amestecat cu susan, în această ordine, apoi se prăjesc pe ambele părţi în ulei încins.

Se scot pe un serveţel absorbant.

 

Aripioare de pui prăjite cu susan

Ingrediente: 1 kg de aripioare de pui, două ouă, 100 g susan, 100 g făină, 200 ml ulei, condimente.

Preparare: Se spală aripioarele foarte bine. Se amestecă ouăle cu condimentele, apoi se trece fiecare aripioară mai întâi prin făină, apoi prin ou şi în final prin susan. Se servesc cu ketchup.

Paste cu susan

Ingrediente: 300-400 g paste, o lingură cu seminţe de susan, două linguri de ulei, 250 g carne de pui,125 ml apă, 4 linguri unt de arahide, o lingură de sos de soia, o lingură de oţet din vin alb, o lingură de miere, o lingură ulei de susan, un ardei roşu, câteva păstăi de fasole verde fiartă.

Preparare: Se fierb pastele până când se frăgezesc, fără să se înmoaie de tot. Între timp, se rumenesc seminţele de susan într-o tigaie, la foc potrivit. Apoi se răstoarnă într-un vas mic. Se încing două linguri ulei în aceeaşi tigaie şi se prăjeşte carnea şi ardeiul, timp de 3-6 minute. Separat, se încălzesc 125 ml apă şi se amestecă cu untul de arahide într-un bol. Se adaugă sosul de soia, oţetul, mierea, uleiul de susan şi se amestecă. Se scurg pastele şi se amestecă cu sosul de arahide. Se adaugă bucăţelele de carne, ardei şi păstăile de fasole fiartă şi se amestecă. La final se presară seminţele de susan.

Sărăţele cu susan

Ingrediente: 200 g făină,100 g unt, 50 g brânză sau caşcaval ras, şase linguri de apă călduţă, două linguri ulei de măsline, sare, susan, două gălbenuşuri.

Preparare: Se freacă spumă untul cu sarea, se adaugă apa călduţă, uleiul, apoi caşcavalul ras, făina puţin câte puţin. Se frământă un pic şi se lasă la frigider pentru 30 de minute. Se întinde o foaie subţire, se unge cu gălbenuşurile de ou, se poate pune susan şi brânză sau caşcavalul ras. Apoi se taie fâşii subţiri de un cetimetru. Se încălzeşte cuptorul şi se bagă tava pentru 15-20 de minute, până se coc.

foto: Shutterstock

 
 

Urmărește-ne pe Google News