Specialitatile culinare sunt preparate din ingrediente locale, in special masline, lamai, legume, rosii si peste. Multe mancaruri amintesc de vremurile de demult, cand se puneau toate ingredientele in oala si se lasau sa fiarba la foc mic aproape toata ziua. O astfel de mancare este sofrito, carne de vitel gatita cu vin, usturoi si ierburi aromatice, servita cu un sos gros. Placinta cu carne kefaloniana, care are o umplutura din carne si orez, si iepurele stifado, aromat si gustos, nu lipsesc din meniul nici unei taverne care se respecta.
Localnicii considera mancatul o placere in sine si comanda multe feluri de mancare odata, din care vor gusta cu totii. Nu conteaza ca preparatele se racesc inainte de a fi consumate.
Inainte de a comanda din deliciile bucatariei grecesti la o taverna din Kefalonia, este bine sa stii cateva lucruri: in general, nu prea gasesti un meniu tiparit. Daca nu reusesti sa te intelegi cu ospatarul nu-i nicio problema, te va invita in bucatarie, sa vezi ce se gateste. Daca nici vederea bunatatilor nu te ajuta sa te hotarasti ce sa comanzi, urmeaza o sesiune de degustare din toate felurile, care-ti va face alegerea poate si mai dificila, pentru ca sunt atat de bune, ca-i greu sa mananci din toate!
Carnea de miel este des intalnita in bucataria kefaloniana. Marinata in ulei de masline si zeama de lamaie, facuta la gratar, oricum este minunata. Pestele si fructele de mare, asezonate cu ierburi aromatice, se prepara mai mult la gratar.
Branzeturile din lapte de capra se manaca aproape cu orice: se pun in salate, in amestecurile cu carne, pe paine sau infasurate in foi de vita si coapte pe gratar.
Oferta sejur Kefalonia
Hotel Karavados Beach 3 , de la 181 euro/pers., transport autocar, 6 nopti cazare, mic dejun, insotitor de grup din partea agentiei, asistenta turistica. Christian Tour, Tel. 021 211 11 39, www.christiantour.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro