Salată de boeuf cu piept de curcan (foto mare)
Iată ce ai de făcut pentru a obţine o salată la fel de gustoasă, dar mai săracă în calorii:
♦ înlocuieşte carnea de vită cu piept de curcan.
♦ înlocuieşte cartofii cu cartofi dulci, care au un indice caloric mult mai mic.
♦ în loc de maioneză clasică, foloseşte una vegetală, de soia. O găseşti la magazinele naturiste şi este foarte gustoasă, iar ca aspect nu e mare diferenţă.
♦ ca acritură, foloseşte doar castraveţi, nu şi gogoşari, care se pun la murat cu zahăr.
Platou cu aperitive uşoare
De ce nu ai înlocui clasicele mezeluri cu un platou care să conţină aperitive dietetice făcute de tine? Poţi prepara roşii umplute cu salată de vinete, ardei gras umplut cu urdă şi mărar, măsline umplute cu pastă de anşoa şi beţişoare de morcov, ţelină sau ardei capia. Mai poţi servi cuburi de mozzarela şi de somon afumat sau salată de ţelină şi morcovi, rase şi amestecate cu o lingură de maioneză de soia. Ca să arate bine pe platou, le poţi aranja sub formă de minitarte.
Piftie de curcan
Piftia de curcan e mult mai gustoasă decât cea de porc, şi, evident, e mai sănătoasă. La prepararea ei se folosesc aripile şi pulpele, cu tot cu piele, dar ca să ai siguranţa că se va lega zeama, poţi folosi şi un pliculeţ de gelatină. Când o decorezi, în loc de ouă fierte foloseşte legume – felii de morcov fiert sau murat, castraveciori acri etc.
Tort cu fructe şi cremă de brânză
Ingrediente: blat – 4 ouă, 5 linguri de zahăr, o lingură de ulei, o lingură de apă, un praf de copt, o fiolă de esenţă de rom, 6 linguri de făină; cremă – 250 g mascarpone, 600 g căpşune congelate, 2 plicuri de zahăr vanilat, o fiolă esenţă de vanilie, 400 g smântână pentru frişcă, 2 linguri de zahăr pudră; decor – 200 g căpşune şi zmeură, mentă proaspătă.
Preparare: pentru blat, se mixează ouăle cu zahărul. Se încorporează uleiul şi apa, esenţa de rom şi praful de copt, apoi se adaugă, treptat, făina. Aluatul se bagă la cuptor într-o tavă unsă cu margarină şi tapetată cu făină. Pentru cremă, se decongelează fructele, iar sucul lăsat se foloseşte la însiropat blatul. Se bate smântâna cu zahărul până se face frişcă şi se dă la rece. Se amestecă mascarpone cu vanilia. Se adaugă fructele zdrobite, apoi se încorporează 5 linguri de frişcă. Blatul se taie în două şi se însiropează cu sucul de fructe, puţină apă şi zahărul pudră. Se aşază blaturile cu crema la mijloc. Se ornează cu frişcă, fructe şi mentă.
Friptură din muşchiuleţ de porc
Carnea albă de porc este chiar mai bună decât pieptul de pui, ne asigură nutriţioniştii. Aşadar, un muşchiuleţ de porc la tavă, gătit simplu, cu puţin ulei de măsline, vin alb şi mirodenii va fi alegerea perfectă. Ca garnitură, în loc de varză călită, prepară legume la abur: mazăre, ţelină, morcov, fasole verde.
Cârnaţi de casă cu carne slabă
Prepară acasă cârnaţii, în loc să-i cumperi, ca să ai control asupra grăsimii pe care o conţin. Foloseşte un amestec de carne de vită şi de porc, având grijă ca vita să predomine. Adaugă condimente cu generozitate, dar zgârceşte-te la sare. Apoi, în loc să-i prăjeşti în ulei, găteşte- i la cuptor sau pe grătar. Vor fi la fel de delicioşi, dar mult mai sănătoşi.
Cozonac cu stafide
Secretul unui cozonac care nu îngraşă este să înlocuieşti untul cu margarină şi să-l umpli numai cu stafide, pentru că nuca şi zahărul îi cresc valoarea calorică. Iată cum prepari un panettone folosind aceste trucuri.
Ingrediente: 500 g făină, 6 gălbenuşuri, 40 g drojdie, 200 g margarină, 150 ml lapte, 200 g zahăr pudră, un vârf de linguriţă de scorţişoară, un vârf de linguriţă de cuişoare măcinate, puţină sare, coaja rasă de la o lămâie şi de la o portocală, 150 g stafide, esenţă de rom, o fiolă esenţă de vanilie; pentru uns – un gălbenuş; pentru decor – zahăr pudră.
Preparare: se amestecă gălbenuşurile, zahărul, sarea, vanilia, drojdia, scorţişoara, cuişoarele şi laptele încălzit, apoi se adaugă treptat margarina topită la bain-marie. Se încorporează uşor şi făina. Aluatul se bate cu mixerul 5 minute. Se mută pe masa de lucru, se presară coaja de lămâie şi de portocală, stafidele înmuiate în esenţă de rom şi se frământă bine. Se unge o formă cu margarină şi se tapetează cu hârtie. Se rulează aluatul şi se pune în formă. Se acoperă cu un prosop şi se ţine la dospit la cald. Apoi se unge cu gălbenuşul bătut şi se dă la cuptor 40-50 de minute. Se scoate din formă şi se pudrează când se răceşte.
Sarmale în vas roman
Prin câteva trucuri simple, poţi transforma reţeta de sarmale moştenită de la mama sau de la bunica într-una dietetică. Iată ce trebuie să faci:
♦ prepară-ţi acasă carnea, n-o cumpăra gata tocată, pentru că nu poţi şti câtă grăsime conţine. Alege pulpă de porc şi de vită.
♦ cumpără-ţi un vas roman şi prepară sarmalele în el, în loc să foloseşti o cratiţă. Aburul care iese din pereţii de ceramică ai vasului ajută la gătirea sarmalelor fără a mai fi nevoie de adaos de grăsime.
♦ nu adăuga costiţă sau slănină, nici pâine.