Este bine sa mancati alge! Asiaticii au inteles de mult acest lucru. Algele contin din abundenta numeroase substante minerale, principalele fiind iodul, calciul, magneziul, fosforul, potasiul, sodiul si fierul, care intervin in numeroase reactii ale metabolismului uman. Ele constituie adevarate cocktailuri vitaminice.
Majoritatea algelor rosii (Nori, Dulse) sunt bogate in provitamine A (cu rol important in cresterea celulara si acuitatea vederii), cele verzi (laptucile de mare) contin intre altele vitamina B12, absenta din speciile de vegetale terestre, iar cele brune sint de cele mai multe ori bogate in vitamina C.
Algele mai contin si acizi aminati si proteine. Pentru cele rosii si verzi acest procent ajunge la 47% din greutatea in stare uscata, fata de soia, care are 35%. Compozitia de acizi aminati este echilibrata si mult mai completa decit pentru speciile terestre. In plus, procentul de lipide din alge este deosebit de redus, intre 1 si 3 % in planta uscata.
In revansa, unele specii, mai ales din cele rosii, contin o mare cantitate de acizi grasi polisaturati, „personaje” importante in reglarea ratei de colesterol in sange.
Si pentru ca tot vorbim despre colesterol, e de notat ca fibrele, prezente in alge in proportie mult mai mare decit in vegetalele terestre, sunt unele de compozitie originala, provocand efecte hipocolesteroleminante si hipoglicemiante, ameliorand si tranzitul intestinal.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!