Îndrăgostit de tradițiile strămoșești, Dorin Paicu se numără printre meșteșugarii care mai prețuiesc bundița bucovineană, „bătută cu mii de mărgele colorate. Bărbatul din localitatea suceveană Drăgoieşti se mândrește că provine dintr-o familie de cojocari. Bunicii și părinții săi au făcut asta toată viața, așa că nu-i de mirare că și el a crescut printre piei și cojoace populare, informează Monitorul de Suceava.
Bundița bucovineană, decorată cu mărgele, e făcută din blană de dihor prins numai iarna
Meșterul cojocar și familia sa confecționează bundițe, după specificul mai multor zone din județul Suceava. Bundița cu prim negru de miel și broderie este costumul tradițional din Fălticeni. În zona Câmpulung Moldovenesc, se poartă bundița cu blană de dihor, țesută cu fir de mătase și decorată cu mărgele, iar bundița cu trandafiri colorați este specifică zonei Bosanci. Fiecare dintre aceste obiecte vestimentar autentice sunt realizate manual și bogat decorate, de aceea prețul este pe măsură.
Margareta Pâslaru, umilită de francezi! Ce-a ajuns să facă după ce aceștia au râs de ea
„Bundiţa cu blană de dihor, la care lucrează mai mulţi oameni, circa jumătate de an, se vinde cu 1.200 de euro şi nu ducem lipsă de cumpărători. Facem din ce în ce mai greu rost de materiale, mai ales blana de dihor. Aceasta se poate folosi doar de la dihorii prinşi în lunile de iarnă, pentru că, altfel, nu mai este bun părul. Nu mai găsim nici aţele colorate de pe vremuri, cu acele culori calde, nu stridente. La o bundiţă lucrăm eu, soţia mea, care coase miile de mărgele, cu multă răbdare, dar mai avem şi alţi colaboratori. La puii de pe bundiţă, soţia mea ia fiecare mărgeluţă pe ac și o introduce pe piele. Totul se lucrează manual. Este o muncă care cere multă migală”, a explicat, pentru sursa citată, meşterul din Drăgoieşti.
Cojocarul Dorin Paicu spune că nu duce lipsă de cumpărători, deși a recunoscut că prețul unei bundițe este piperat.
„Nu-i sperie pe cei cu bani, care nu se uită la 1.200 de euro dacă vor să aibă o bundiţă de calitate. Vin şi din străinătate, români plecaţi peste hotare care muncesc acolo pe bani mai mulţi şi care vor să aibă un costum popular complet, din care să nu lipsească bundiţa. Unii nu au avut niciodată un costum popular, deşi şi-au dorit, iar acum, când au bani şi îşi permit, îşi fac acest cadou. Diferă de la om la om. Noi lucrăm pe comandă, pentru că durează multe luni de lucru. Celelalte bundiţe, cu prim negru de miel sau cele cu prim brumăriu de miel, sunt mai ieftine”, a precizat artizanul.
Bundița bucovineană, decorată cu mărgele, e o atracție la târgurilie tradiționale
Cojocăritul poate fi uneori o muncă epuizantă, spune Dorin Paicu, dar dragostea pentru tradiții îl face să uite de greutăți. Se bucură de fiecare dată când tatăl său, care are 90 de ani, îl îndrumă cum să facă o „bundiță strașnică”.
Cojocarul sucevean ar vrea ca fiul său să-i calce pe urme pentru a duce meșteșugul mai departe. L-a învățat deja cum să confecționeze bundițe pentru că, spune el, un cojocar bun trebuie să știe cum se fac straiele populalre „de la cap la coadă”.
Dorin Paicu participă la târgurile de meșteri populari, la care este invitat. De fiecare dată, profită de ocazie ca să-și expună cu mândrie bundițele care-i poartă semnătura. Oamenii îl recunosc rapid pentru că îi atrage cântând la trompetă.
sursa foto: Monitorul de Suceava
Răzvan Simion, îngrijorat pentru iubita sa, Lidia Buble: „Mi-e teamă să nu se rănească”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro