Ca reguli generale, trebuie reținut că se prezintă bărbatul — femeii; cel mai tânăr — celui mai în vârstă; inferiorul — superiorului; subordonatul — șefului; o persoană singură — grupurilor.
Atunci când vom prezenta membrii familiei, întotdeauna vom menționa ce legătură de rudenie există între noi. Nu vom prezenta soțul/soția cu cuvintele ”domnul/doamna”, ci vom spune simplu ”Dan – soțul meu”, sau ”Dana – soția mea”, fără a mai menționa numele de familie. Atunci când vom prezenta un cuplu care nu este căsătorit, vom menționa numele de familie al fiecăreia. Când prezentăm cupluri căsătorite, menționăm numele de familie al celor doi soți: ”Domnul și doamna Popescu”.
Un bărbat se ridică întotdeauna când îi este prezentată o persoană. O femeie trebuie să se ridice când e prezentată unei doamne sau unui domn cu mult mai în vârstă. În general, când se fac prezentările, tinerii nu vor sta jos în prezența persoanelor mai în vârstă.
Autoprezentarea se face de obicei când numărul de musafiri e prea mare sau, pur și simplu, când cineva a uitat să vă prezinte. Vom spune simplu, întinzând mâna și zâmbind, prenumele și numele. E important să folosiți ambele nume, nu doar prenumele.