Copilul de 9 ani din Dej a fost găsit de medicii de pe ambulanţă inconștient și plin de răni infectate, care erau acoperite de viermi și de muște. Apartamentul în care locuia minorul împreună cu bunica, mama şi iubitul acesteia este un adevărat focar de infecţie, scrie Dejeanul.
Eu am tăiat hainele de pe el şi am pus-o pe mă-sa să sune la ambulanţă. Era în comă deja.
Bunica băiatului de 9 ani:
Băiatul a ajuns la spital cu răni infectate şi ”ciuruite” de viermi pe spate, abdomen şi coapse, iar sub fese avea o plagă lungă de câţiva centimetri şi extrem de adâncă, loc în care medicii cred că efectiv a plesnit carnea pe el din cauza infecţiilor.
Bunica spune că de trei săptămâni băiatul nu s-a mai ridicat din pat, iar acolo îşi făcea toate nevoile fiziologice. Salteaua patului era putrezită şi îmbibată cu sânge şi bucăţi de carne desprinse de pe spatele minorului.
Nu plângea deloc, zicea că îl mănâncă. Eu ziceam că nu-i adevărat, că te doare, iar el zicea: ”buni tu eşti blândă, ce să mă doară?”.
Bunica băiatului de 9 ani:
Bunica minorului susţine că acesta nu avea nicio boală, dar de la un timp încoace, era prea nervos, prea agitat. Mama lui îl vedea în fiecare zi, însă îi spunea: ”Pleacă, pleacă de aici! Nu vreau să te văd. Te omor!”, povesteşte bunica.
Probleme ar fi apărut după ce noul iubit al mamei sale s-a mutat în locuința sa, spune bunica lui. Ea a povesteit că băiatul a început să aibă tulburări de comporatament, iar, la recomandarea unui medic psihiatru, ar fi început să ia un tratament.
Copilul lua Rispolept, un medicament antipsihotic, pentru ”liniştire”
Copiluliu îi era administrat Rispolept pentru liniştire, spune bunica copilului, care susține că uneori băiatul era violent cu mama lui.
Potrivit Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Rispolept aparţine grupei de medicamente antipsihotice.
Rispolept se foloseşte pentru tratamentul următoarelor boli:
- Tratament de scurtă durată (până la 6 săptămâni) al agresivităţii de lungă durată la copii și adolescenți cu dizabilități intelectuale (cu vârsta de cel puţin 5 ani) şi adolescenţi cu tulburări de comportament.
- Schizofrenia, în care este posibil să vedeţi, să auziţi sau să simţiţi lucruri care nu există în realitate, e posibil să credeţi lucruri care nu sunt adevărate sau să vă simţiţi neobişnuit de suspicios sau confuz.
- Tratamentul de scurtă durată (până la 6 săptămâni) al agresivităţii de lungă durată la persoane cu demenţă Alzheimer, care se rănesc pe sine sau pe alţii. Înainte de aceasta, trebuie să se fi utilizat tratamente alternative (nemedicamentoase).
Mama băiatului, arestată preventiv
Minorul a fost transportat în stare de comă la Spitalul Municipal din Dej, iar de acolo, medicii l-au transferat la Cluj-Napoca. Starea acestuia este critică, în momentul de faţă fiind ţinut în viată doar de aparate.
Procurorii o cercetează în acest moment pe mama copilului pentru rele tratamente aplicate minorului şi tentativă de omor. Aceştia consideră că ceea ce s-a întamplat în apartamentul respectiv nu a fost doar neglijenţă.
Alina Chiorean, de la Protecţia Copilului Cluj, anunţă că inspectorii cer decăderea femeii din drepturile părinteşti.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro