Hana a fost instruită să folosescă un detector de mine. „Iau bățul, îl las jos, că aşa mi-a spus poliţistul. Marchez unde locul unde țiuie, apoi îl sun, vine și ia resturile de rachete și de obuze”, a explicat femeia.

Pensionara a povestit că nu ezită să-și riște viața în fiecare zi, „pentru că nu poți da mâncare animalelor pe un câmp plin de mine. Dacă Lana, vaca mea, moare, fără laptele ei mă duc și eu!”.

Dacă vaca mea ar fi ucisă de o explozie, ce m-aș face? Poate că lumea va râde de mine, că mă duc prin grădină și verific, dar sunt obligată să fac asta.

Hana Plihcinska:

Imaginile emoționante cu ucraineanca Hana au fost realizate de fotograful polonez Jędrzej Nowicki.

Hana, care s-a refugiat în regiunea Cerkasî cu vaca Lana în perioada atacurilor rusești, s-a întors la casa ei din Stepova Dolina, un sat bombardat continuu timp de 9 luni. 

E unul dintre puținii oameni care au revenit acasă, 150 de suflete avea așezarea înainte de declanșarea invaziei ruse.

Zona este în ruine, deși luptele s-au îndepărtat, după ce Ucraina a recucerit orașul Herson, în noiembrie anul trecut. Hana și-a găsit casa în picioare, dar cu ferestrele sparte.

Jens Laerke, purtătorul de cuvânt al biroului umanitar al ONU, a declarat, într-un briefing la Geneva, că au fost raportate zeci de accidente legate de mine în fiecare lună, în regiunile Mykolaiv și Herson, precum și în Harkov, în nord-est.

„Este amenințare pentru oamenii care încearcă să se întoarcă la fermele lor și pentru asistența umanitară”, a recunoscut el.

 
 

Urmărește-ne pe Google News