Rude ale regretatului preşedinte al Poloniei, Lech Kaczynski, au trăit in Romania
Conform unor documente stranse de Ambasada Poloniei la Bucureşti, străbunicul şi bunicul regretatului preşedinte al Poloniei, Lech Kaczynski, sunt îngropaţi în Bucureşti.
Bolnav fiind, colonelul Wincenty Adam Jasiewicz, bunicul dinspre mamă al fostului lider polonez, a venit în România în ianuarie 1939, pentru a urma un tratament medical. Invadarea Poloniei de către trupele hitleriste în septembrie 1939 l-a determinat pe acesta să rămână în continuare în ţara noastră. El avea să moară în 1941 şi să fie îngropat în- tr-unul din cimitirele catolice din Capitală. Wincenty Adam Jasiewicz a fost căsătorit cu Kornelia Zţ Skupiewska, fiica lor, Jadwiga, devenind soţia lui Rajmund Kaczynski şi mama preşedintelui Poloniei, Lech Kaczynski.
Străbunicul era medic
Legăturile cu România ale familiei fostului preşedinte polonez sunt mult mai strânse dinspre partea bunicii sale, Kornelia Zţ Skupiewska. Aceasta era fiica doctorului Lucjan Skupiewski, şi el stabilit în ţara noastră înainte de primul război mondial. Lucjan a urmat cursurile Liceului Gheorghe Lazăr, iar apoi s-a înscris la Facultatea de Medicină din Bucureşti. S-a specializat în chirurgie, ginecologie şi obstetrică, obţinând în 1902 titlul de doctor în medicină şi chirurgie. În scurt timp, a devenit asistentul prof. Angelescu de la Spitalul Filantropia. După divorţul de prima soţie, aceasta împreună cu fiica lor, Kornelia Zţ Skupiewska (bunica lui Lech Kaczynski), s-au stabilit în Polonia. Aici, Zoe avea să-l întâlnească pe Wincenty Adam Jasiewicz, cu care s-a căsătorit în 1922. Străbunicul, dr. Skupiewski, şi-a continuat activitatea în Bucureşti, lucrând la mai multe spitale. A murit în ziua de 10 martie 1949, bolnav de cancer osos, fiind îngropat într-unul din cimitirele catolice din Capitală
Trupul lui Lech Kaczynski, repatriat
Trupul neînsufleţit al preşedintelui polonez Lech Kaczynski a ajuns, ieri, în jurul orei locale 15.15 (16.15 în România), la Varşovia, unde a fost primit cu onoruri militare de fiica şi de fratele lui geamăn, Jaroslaw Kaczynski, precum şi de premierul polonez Donald Tusk şi de alţi oficiali.
– Lech Kaczynski şi fratele său geamăn, Jaroslaw, au jucat în copilărie într-un film popular în Polonia, “Copiii care au furat luna”.
– În 2001, fraţii Kaczynski au fondat Partidul Lege şi Justiţie, iar un an mai târziu, Lech a devenit primarul Varşoviei.
– După trei ani, Lech a câştigat alegerile prezidenţiale, numindu-l pe fratele său premier.
În România trăiesc 3.500 de polonezi
Zi de doliu, ieri, la Suceava, unde se află cea mai mare comunitate de polonezi din România. Stanislava Iachimoschi, preşedinta Asociaţiei Polonezilor din România, ne-a spus că în România trăiesc peste 3.500 de polonezi, dintre care 2.500 numai în Suceava. (Cristina Scorţariu)
Identificat de fratele geamăn
Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al preşedintelui polonez, s-a deplasat la Smolensk, unde a identificat, sâmbătă seara, trupul lui Lech Kaczynski şi al soţiei acestuia, Maria (foto).
Eroare de pilotaj?
Comisia care anchetează cauzele prăbuşirii avionului, aflată sub directa coordonare a premierului rus Vladimir Putin, a anunţat ieri că aeronava preşedintelui polonez nu a avut probleme tehnice, ipoteza unei erori de pilotaj devenind din ce în ce mai plauzibilă.
Autorităţile ruseşti au confirmat faptul că i-au solicitat pilotului să aterizeze, din cauza vremii nefavorabile, pe alte aeroporturi, însă au fost refuzate. După trei încercări eşuate de a pune aparatul pe pistă, pilotul a agăţat aripa din stânga de crengile copacilor din pădurea aflată în apropierea aeroportului din Smolensk şi s-a prăbuşit. Martori aflaţi la faţa locului au povestit că zeci de trupuri sfârtecate au fost împrăştiate în pădure.
Pădurea Katyn, blestemată pentru poporul polonez
Locul unde s-a prăbuşit avionul Tu-154M, în care se aflau preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, soţia acestuia şi alţi 95 de oficiali, este unul cu o însemnătate tragică pentru poporul polonez. În urmă cu 70 de ani, în pădurea Katyn, la ordinul liderului sovietic Iosif Visarionovici Stalin, mii de ofiţeri ai armatei poloneze au fost executaţi, după ce înainte cu un an căzuseră prizonieri ai Armatei Roşii.
În 1939, Polonia a fost ocupată şi desfiinţată ca stat după ce trupele hitleriste şi cele sovietice au împărţit teritoriul ei. Asasinarea ofiţerilor polonezi de la Katyn, ce a avut loc în primăvara lui 1940, a fost descoperită prima dată un an mai târziu de trupele germane care au ocupat zona oraşului Smolensk (Rusia). După înfrângerea hitleriştilor, regimul sovietic a aruncat vina masacrului pe seama trupelor SS, adevărul reieşind la iveală după căderea regimurilor comuniste, în 1989.
Liturghie în memoria victimelor
Preşedintele Traian Băsescu şi soţia sa, Maria, au asistat, ieri dimineaţă, la sfânta liturghie celebrată la Catedrala Sf. Iosif din Capitală, în memoria victimelor catastrofei aeriene. În ceea ce priveşte avionul cu care zboară Băsescu, Romavia a precizat că aparatul, un Bţing 707, vechi de 36 de ani, are probleme de poluare fonică, motiv pentru care nu poate ateriza noaptea în spaţiul european decât cu derogare specială şi doar dacă şeful statului este la bord.