Bunurile dobandite de oricare dintre soti in timpul casatoriei sunt bunuri comune, care apartin deci ambilor soti. Prin exceptie de la aceasta regula, art. 31 Codul Familiei arata care sunt bunurile care desi sunt dobandite in timpul casatoriei, sunt totusi bunuri proprii. In cazul dv., desi nu ne-ati indicat cu exactitate care este modul in care ati dobandit imobilul, am inteles ca este vorba despre o donatie din partea tatalui dv. Aceasta situatie se incadreaza in prevederile art. 31 lit. b, Codul Familiei, care prevede ca bunurile dobandite prin mostenire, legat sau donatie, sunt bunuri proprii afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune. Aceasta dispozitie a legii se bazeaza pe caracterul personal al dobandirii acestor bunuri. Ati facut mentiunea ca tatal dv. a dispus prin actul de donatie ca acesta este bun propriu, al dv., astfel incat apartamentul in cauza nu intra in masa bunurilor comune si nu trebuie partajat.
Desigur ca nimic nu va opreste ca o parte din suma de bani obtinuta prin vanzarea apartamentului sa o lasati sotiei, dar acest lucru nu va poate fi impus, fiind la latitudinea dv.
Impartirea casei cumparate in rate
Florea Cristian, Bucuresti: Ce drepturi am asupra apartamentului cumparat in rate de catre parintii mei, daca pana la achitarea lui acestia au divortat? Pot sa-l actionez in instanta pe tatal meu pentru neplata pensiei de intretinere dupa atatia ani?
Ca unic mostenitor legal al mamei dv., veti dobandi intregul sau patrimoniu din momentul decesului ei. Problema consta asadar in determinarea precisa a masei succesorale si implicit a contributiei fiecaruia dintre parintii dv. cu privire la plata apartamentului. Pana la divortul survenit intre parintii dv., legea prezuma o cota egala de participare la plata ratelor pentru apartamentul in care locuiau. Avand in vedere ca ulterior acestui moment tatal dv. nu a mai avut nici o contributie, mama dv. va beneficia de o cota asupra imobilului proportionala cu contributia ei. Ca succesor universal al mamei dv., veti dobandi inclusiv aceasta cota care trebuie precizata in cadrul unui partaj. In cazul in care nu exista posibilitatea realizarii unui partaj voluntar, exista posibilitatea unui partaj judiciar realizat prin intermediul instantei. In aceasta situatie, este foarte probabil ca persoana care detine o cota mai mare din dreptul asupra bunului (in acest caz, dv.) sa devina proprietar exclusiv al acestuia in schimbul unei sume de bani denumita sulta si care reprezinta valoarea cotei detinute de celalalt coproprietar. Mai trebuie precizat ca sunteti de asemenea mostenitor legal al tatalui dv., chiar si in conditiile in care ati fost adoptat de acesta. Ca urmare, la moartea acestuia veti dobandi o parte din masa sa succesorala. Nu putem insa preciza cuantumul acesteia intrucat nu cunoastem daca mai exista si alti descendenti. In ceea ce priveste dreptul dv. de a obtine plata pensiei de intretinere, acesta s-a prescris intre timp. Ca urmare, o eventuala actiune in instanta nu mai poate fi introdusa.