Pirvu Adriana, Bucuresti: „Care sunt drepturile succesorale ale copilului meu?”
In cazul decesului unuia dintre parinti, urmeaza sa se stabileasca masa succesorala formata din bunurile proprii ale sotului decedat, pe care le-a dobandit inainte de casatorie sau pe care le-a primit prin donatie sau mostenire in timpul casatoriei, precum si partea sa din bunurile comune dobandite in timpul casatoriei.
Aceste bunuri se vor imparti intre mostenitori, adica intre sotul supravietuitor si copil. Trebuie facuta precizarea ca la mostenirea sotului vin atat copiii din casatorie, dar si cei dintr-o casatorie anterioara, daca exista.
In absenta unui testament, cota legala la care are dreptul sotul supravietuitor in concurs cu un descendent al defunctului este de 1/4 din masa succesorala, restul de 3/4 revenind copilului.
Inainte de deces, oricare dintre soti poate lasa un testament, de preferat in forma autentica, prin care sa instituie ca legatar pe copil.
Trebuie totusi sa tineti seama de faptul ca legea confera sotului supravietuitor calitatea de mostenitor rezervatar, rezerva acestuia fiind de 1/2 din cota succesorala care i se cuvine ca mostenitor legal, ceea ce in cote parti inseamna 1/8 din mostenire.
Rezulta ca prin instituirea ca legatar a copilului de catre unul dintre parinti, partea din mostenire ce i se va cuveni nu va putea incalca rezerva sotului supravietuitor, care asa cum am aratat este de 1/8 din masa succesorala.
De asemenea, Legea nr. 319/1944 privind drepturile succesorale ale sotului supravietuitor recunoaste sotului supravietuitor un drept special de mostenire asupra bunurilor apartinand gospodariei casnice si asupra darurilor de nunta, dar numai daca nu vine in concurs cu descendenti. Prin urmare, in cazul pe care ni l-ati supus atentiei, aceste bunuri nu se vor cuveni in mod direct sotului supravietuitor, ci vor intra in masa succesorala, avand acelasi regim juridic pe care il au toate celelalte bunuri.

 
 

Urmărește-ne pe Google News