„Partea bună este că avem un timp de pregătire a pieţei, de la producători până la clientul final. Ce se întâmplă după 1 aprilie? Angajamentul foarte ferm pe care Ministerul Energiei şi Guvenul României l-au luat este că vom proteja consumatorul final, îi vom proteja pe toţi românii care nu-şi permit să-şi plătească facturile. Este o chestiune de corectitudine în sistemul actual şi am spus-o public de foarte multe ori”, a dat asigurări Burduja.
Ministrul Energiei spune că actualul sistem nu este perfect, iar el crede într-o re-liberalizare etapizată a pieţei.
„Nu mi se pare normal ca eu, membru al Guvernului sau preşedinte al ANRE, sau Ion Ţiriac, să beneficiez de preţuri compensate la energie electrică. Or, acesta este sistemul, astăzi, în funcţie de consum. (…) . Urmează să formalizăm acest demers printr-un Memorandum în Guvern. Cred că săptămâna aceasta are toate şansele să fie adoptat, cel târziu săptămâna viitoare. Suntem la ultimul aviz la Ministerul Muncii (…)”, a mai spus Burduja.
Ministrul de resort a punctat faptul că, de la momentul renunţării la plafonarea preţurilor la energie, va fi nevoie şi de protejarea consumatorilor industriali.
„În acelaşi timp, ca liberal, îmi pun problema legată de industrie, pentru că la fel de important este să protejăm consumatorii industriali, pentru că dacă ei nu vor fi capabili să funcţioneze în continuare, atunci lumea nu va avea un loc de muncă (…). Avem timp să punem totul la punct până în jurul lunii ianuarie, anul viitor, astfel încât la 1 aprilie toate sistemele furnizorilor şi ale întregii pieţe să fie puse la punct, şi consumatorii finali să ştie la ce să se aştepte şi impactul să fie cât mai mic”, a transmis ministrul Energiei.
Recent, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că Guvernul nu respinge posibilitatea de a prelungi plafonarea prețurilor la energie și după 31 martie 2025.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
dabaca2020 • 01.11.2024, 17:42
Dupa toate calculele facute de specialisti ; --Energia electrica ,ar fi ; ENERGIA VIITORULUI ! ?? In acest caz , ce fel de viitor ne garanteaza ,Guvernul ? Sa trecem iar la Lampa cu petrol , si sa ne incalzim cu lemne ? NU pentru ca este interzis ! Si ? Ce vom face ? --Trebuie gasite surse de producerea energieii ifetine ,Adica ,,HIDROCENTRALELEEE ,, si NUCLEARAELECTRICA , Acei ong-istii care ,,tot bat gura , si nu stiu ce fac, sa-i lase in pace ,pe hidrospecialistii sa-si faca treaba , cat vom mai avea apa pe raurile nostre ! Vezi cazul Rstolnita ,sau cazul de la .Tarnita -Laustesti--,Rugojel ,etc,, Si apoi acele Module nucleare , de la Doicesti si altele , Panourile solare sunt un fel de .ceva . La fel si eolienle ,daca bate vantul ,sau nu bate ..
NECULAI52 • 07.10.2024, 16:51
Ăsta se bate cu pumnul în piept că e liberal, o fi din aripa PSD- ista, care e dominantă! Ca liberal, ar trebui să lupte ca toți românii să-și poată plăti facturile la energie!