Cuprins:
- Studiul a apărut pe pagina oficială National Institutes of Health (NIH), principala agenție a guvernului SUA responsabilă de cercetarea biomedicală și de sănătate publică. A fost fondată în 1887 și face parte din Departamentul de Sănătate și Servicii Umane al Statelor Unite (HHS).
Studiul aduce informații surprinzătoare despre alimentația fast-food, Cercetarea sugerează că un dublu burger sau un al doilea burger ar putea fi o alegere mai sănătoasă decât un burger cu cartofi prăjiți.
Conform studiului, un echilibru între grăsimi, carbohidrați și proteine este esențial pentru reglarea glicemiei.
De ce un dublu burger sau un al doilea burger în loc de cartofi prăjiți
Proteinele și grăsimile încetinesc conversia carbohidraților în zahăr, acționând ca un tampon împotriva fluctuațiilor mari ale insulinei.
Aplicând aceste principii la fast-food, nutriționista Emily Field a explicat, pentru Business Insider.: „Gândiți-vă la un burger tipic de fast-food. Chifla, plus o felie de carne. Fără brânză sau sos, majoritatea burgerilor de acest tip au aproximativ 300-400 de calorii”.
Field continuă: „Aceste calorii provin din carbohidrații din pâine, aproximativ 40 de grame, proteinele din carne, aproximativ 17 grame, și grăsimi, aproximativ 10 grame. O porție de cartofi prăjiți, pe de altă parte, conține multă grăsime și carbohidrați și deci aproximativ aceleași calorii ca un burger, dar foarte puțină proteină”.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_6f260f7021d174f78ae2e3a206d4a8ed.jpg)
Alegerea unui al doilea burger în locul cartofilor prăjiți dublează aportul de proteine și reduce cantitatea de grăsimi și carbohidrați.
Având în vedere că fast-foodul conține deja multe grăsimi și carbohidrați și puține proteine, această simplă schimbare ar putea ajuta la stabilizarea glicemiei.
Importanța echilibrului nutrițional
Studiul subliniază importanța echilibrului între macronutrienți în alimentație. O dietă echilibrată poate duce la mai puține pofte, mai puține episoade de mâncat excesiv și un control mai bun asupra alimentației.
Experții atrag atenția că, deși această „strategie” poate fi benefică, nu înseamnă că fast-foodul devine o opțiune sănătoasă.
Este important să se mențină o dietă echilibrată și variată, bogată în fructe, legume și alimente integrale.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_c68d6b3c91e13cc99af6191c836bb7a1.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_f09e0e4b568a46ca371da6f89e80fb3f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_6fddc1b5fea970c40b9b0d1f4c46f181.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_f2a2bc27beeb0388813911c7aa31d350.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_723ca514dc8e74f36c3d22df13c4bbba.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_9262cb220da9665332a12b7a96868828.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_7cb7efa4fada4cdc4cd6c9d06e1bcf5e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_68b8c0198d1d2f73dcd067b3f5d0db12.jpg)