Timișoara. Aproape 13.000 de locuri de cazare oferă cele patru universităţi din Timişoara în cămine, pentru anul universitar 2015-2016, cu preţuri cuprinse între 95 şi 300 de lei lunar.
În Arad, la Universitatea „Aurel Vlaicu” sunt puse la dispoziţie aproximativ 900 de locuri de cazare pentru studenţi în trei cămine. Conform reprezentanţilor universităţii, căminele sunt renovate de mai mulţi ani şi sunt pregătite pentru studenţii care au solicitat cazare, iar în fiecare an gradul de ocupare a locurilor este de aproximativ 90 la sută.
Sibiu. Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu pune la dispoziţia studenţilor aproape 2.000 de locuri de cazare în cămine, pentru care au fost depuse 2.300 de solicitări, iar tarifele lunare variază între 165 şi 675 de lei, cele mai scumpe camere fiind într-un cămin de garsoniere şi apartamente utilate.
Cluj. Universităţile de stat din Cluj-Napoca pun la dispoziţia celor aproximativ 70.000 de studenţi peste 13.500 de locuri de cazare în cămine, unele cu săli de fitness şi biliard sau spălătorii la care programarea se face online, tarifele lunare situându-se între 100 şi 370 de lei, în funcţie de camere. Cel mai mare cămin al Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca – nr. 16 – din Complexul Studenţesc Haşdeu dispune de 1.065 de locuri în camere cu cinci paturi. Căminul are, în total, 213 camere dotate cu internet prin cablu, iar la fiecare din cele zece etaje există o baie comună, o sală de lectură cu internet Wi-Fi şi un oficiu cu plite cu gaz. În total, universităţile de stat din Cluj-Napoca pun la dispoziţia celor aproximativ de 70.000 de studenţi peste 13.500 de locuri de cazare pentru anul universitar 2015 – 2016. Nu toţi studenţii au, însă, nevoie de cazare în cămine, mulţi fiind născuţi în municipiu, iar alţii preferând să îşi închirieze garsoniere sau apartamente pentru care plătesc chirii lunare cuprinse între 150 de euro şi 250 de euro, în funcţie de zonă şi de condiţiile oferite.
Universitatea din Suceava nu are locuri suficiente de cazare pentru studenţi, unii vor sta la licee. Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava are disponibile 1.180 de locuri în cinci cămine studenţeşti, dar numărul cererilor este mult mai mare, astfel că unii tineri vor locui în cămine ale unor licee din oraş, în timp ce la Galaţi cele 2.800 de locuri în cămine sunt suficiente pentru studenţi. Tarifele lunare pentru cazarea în căminele USV nu au fost modificate faţă de anul trecut şi sunt cuprinse între 90 şi 360 de lei, în funcţie de dotările generale ale căminului, de forma de învăţământ, dacă studenţii au părinţi cadre didactice sau sunt bursieri ai statului român.
La Galați sunt disponibile aproximativ 2.800 de locuri în cămine pentru studenţii Universităţii „Dunărea de Jos”, cazarea urmând să înceapă vineri. Studenţii au la dispoziţie aproximativ 2.800 de locuri de cazare în căminele studenţeşti, pentru cei din anul întâi fiind rezervate peste 800 dintre acestea.
Constanţa. Numărul cererilor depuse de studenţi pentru un loc de cazare în căminele Universităţii „Ovidius” din Constanţa îl depăşeşte cu circa 400 pe cel al locurilor disponibile, dar reprezentanţii instituţiei spun că în fiecare an reuşesc să răspundă tuturor solicitărilor în a doua etapă de repartizare. Numărul total de locuri în cele patru cămine ale universităţii este de 1.327, dar din acestea se scad 371 de locuri speciale – destinate bursierilor statului român, studenţilor familişti, persoane cu dizabilităţi etc, astfel că numărul total de locuri care se repartizează conform criteriilor de ierarhizare în anul universitar 2015-2016 este de 956. Pentru acestea, în prima etapă, s-au înscris 1.321 de studenţi. Cei care nu reuşesc să prindă un loc în cămin sau nu doresc să locuiască în campus, pot alege dintre numeroasele oferte de la particulari. Preţurile de cazare sunt cuprinse între 50 de euro/persoană/ lună pe cameră şi ajung până la 350 de euro/ apartament, în funcţie de dotările locuinţelor şi de zona în care se află acestea. La mijloc se află preţurile pentru grasoniere, care pot fi închiriate cu aproximativ 150-200 de euro pe lună.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro