„Deşi sunt în continuare prudenţi cu privire la perspectivele pentru acţiuni în general, viteza şi caracterul nediscriminatoriu al vânzărilor ar putea însemna că există unele oportunităţi de cumpărare”, susţine Daniel Grosvenor, director de strategie la Oxford Economics în Londra, citat de Agerpres.
Miercuri seară, la finalul unei reuniuni de urgenţă, Banca Centrală Europeană (BCE) a lansat un nou program de achiziţii de obligaţiuni în valoare de 750 miliarde de euro, ceea ce duce la 1.000 de miliarde de euro achiziţiile de active de pe piaţă prevăzute pentru acest an.
Ulterior, și Rezerva Federală americană şi-a anunţat cel de-al treilea program de urgenţă, în decurs de două zile, pentru a face faţă consecinţelor economice ale pandemiei de coronavirus.
De această dată, programul de urgență anunțat de Rezerva Federală americană are scopul de a proteja plasamentele de pe piaţa monetară de eventualele retrageri masive din partea investitorilor care doresc să îşi recupereze lichidităţile.
Totodată, și Banca Centrală a Australiei şi Banca Naţională a Elveţiei au anunţat noi măsuri pentru a face faţă crizei, mai notează Agerpres.
Rămâne însă de văzut dacă toate aceste noi măsuri de adoptate de băncile centrale îi vor linişti pe investitorii panicaţi de perspectiva unei opriri brutale a economiei mondiale şi care se refugiază în activele cele mai lichide, în frunte cu dolarul american.
În jurul orei 9:30 GMT, indicele CAC 40 al bursei de la Paris înregistra o creştere de 2,38%, indicele Dax al bursei de la Frankfurt urcase cu 0,27%, în timp ce la Londra indicele FTSE afişa un avans de 1%.
Indicele EuroStoxx 50 al zonei euro era în creştere cu 1,27%, indicele FTSEurofirst 300 a câştigat 1,91%, iar indicele Stoxx 600 înregistra un avans de 0,65%.
Pe piaţa petrolului, după prăbuşirea înregistrată miercuri, cotaţiile şi-au revenit joi. Barilul de ţiţei Brent a câştigat peste 6%, până la 26,50 dolari, iar referinţa americană WTI s-a apreciat cu peste 12% ajungând la aproape 23 de dolari per baril.
Barilul de ţiţei Brent a câştigat peste 6%, până la 26,50 dolari, iar referinţa americană WTI s-a apreciat cu peste 12% ajungând la aproape 23 de dolari per baril.