În România se primesc şase tipuri de burse: de performanţă, de merit, de studiu, de ajutor social, precum şi cele care se obţin în baza unui concurs prin Agenţia de Credite şi Burse de Studii.
Primele patru tipuri de burse se dau elevilor în baza cererilor depuse la conducerile unităţilor de învăţământ, care predau situaţiile consiliilor locale.
Primăriile decid cât acordă de la bugetul local pentru fiecare bursă în parte, în funcţie de nivelul bugetului. Localităţile sărace dau mai puţini bani bursierilor, iar cele bogate, mai mulţi.

«Poate că ar trebui schimbat ceva»

Aşa se ajunge ca la Paşcani, de exemplu, un elev să ia o bursă de merit sau performanţă de 50 de lei, iar în Cluj-Napoca, 90 de lei. La Iaşi, bursa de performanţă “Merit olimpic” acordată tinerilor care în clasa a XII-a au câştigat medalii la olimpiade a fost un salariu minim pe economie, 777 de lei, pentru aur; 75% din salariul minim, pentru argint; 50% din salariul minim, pentru bronz.
Sigur că este foarte bine că se stimulează învăţătura şi se acordă ajutoare sociale pentru cei ce provin din familii sărace, dar discrepanţa dintre bugetele locale naşte invidii între adolescenţi.
“Listele cu propunerile noastre pentru burse se aprobă şi se finanţează în proporţie de 100%. Problema nu este aici, ci la cuantumul bursei, care e diferit, în Bucureşti de exemplu, de la sector la sector. Iar tinerii observă această formă de nedreptate, care nu se produce din vina lor, şi au dreptate să nu fie de acord cu ea. Să ştiţi că elevii comentează că nu avem răsplată egală pentru muncă egală. Poate că ar trebui schimbat ceva”, ne-a spus Alexandru Constantinescu, directorul Colegiului Naţional Spiru Haret, fost viceprimar al sectorului 4.

Burse şcolare preuniversitare

  • Bursele de performanţă se acordă elevilor care se încadrează în cel puţin unul din cazurile următoare: au obţinut locurile I, II sau III la olimpiade, competiţii, concursuri artistice, sportive sau ştiinţifice internaţionale.
  • Bursele de merit se acordă elevilor care au obţinut media generală de cel puţin 8,50 şi nota 10 la purtare în anul şcolar anterior sau în primul semestru al anului şcolar; au obţinut locurile I, II sau III la etapele judeţene ale olimpiadelor, concursurilor artistice, sportive sau ştiinţifice.
  • Bursa de studiu se acordă elevilor care provin din familii cu un venit lunar mediu pe membru de familie egal cu salariul minim pe economie şi care au media generală peste 7 şi nota 10 la purtare.
  • Bursele de ajutor social se acordă elevilor orfani sau bolnavi de TBC, diabet, boli maligne; elevi din mediul rural care sunt şcolarizaţi într- o altă localitate; elevi proveniţi din familii care nu realizează un venit lunar mai mare de 50% din salariul minim net pe economie şi nu au mai mult de două hectare de teren agricol.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News