Citiți mai jos relatarea făcută de jurnalistul BBC Abdujalil Abdurasulov:
Cel mai mare oraș al Kazahstanului, Almatî, arată ca desprins dintr-un film apocaliptic. Conducând prin oraș vineri dimineață, mirosul de vehicule arse se simțea încă în aer. Puțini oameni erau pe străzi, celor mai mulți fiindu-le prea frică să iasă din case.
Armata și poliția au blocat zonele-cheie din orașul care a fost punctul central al protestelor violente împotriva guvernului, răspândite la nivel național.
Când ne-am apropiat de soldații din piața principală, aceștia au strigat la noi și au tras focuri de armă în aer, avertizându-ne să nu ne apropiem.
Vin la Almatî de ani de zile. În mod normal, orașul este plin de viață și verdeață, cu multe locuri unde se poate mânca și bea. Acum, magazinele și băncile au fost jefuite sau distruse și va trece ceva timp până când acestea își vor putea relua activitatea.
O mare parte a pagubelor se află în jurul pieței principale, în care protestatarii au mers prima dată când au început demonstrațiile. Clădirile media din apropiere au fost atacate, iar sediul primăriei a fost incendiat. Acum este neagră ca smoala, după ce a fost cuprinsă de fum dens.
Nu am văzut semne de proteste vineri, doar un mic grup de oameni care s-au adunat în apropierea clădirilor distruse pentru a face fotografii cu telefoanele mobile. Dar încă se auzeau împușcături și explozii, care ar fi putut fi cauzate de grenade. Când am ajuns prima dată, am crezut că era ceață, apoi mi-am dat seama că, cel mai probabil, fumul era de la grenade și petarde.
Câțiva locuitori cu care am vorbit erau șocați și furioși. Aceste proteste sunt fără precedent în Kazahstan și mulți de aici sunt surprinși că s-au răspândit și au devenit violente atât de repede.
Unii dintre cei cu care am vorbit sunt bucuroși să vadă că din Rusia și din alte țări vecine sosesc forțe militare, sperând că vor restabili ordinea.
O femeie mi-a spus că guvernul ar fi trebuit să fie mai ferm încă de la început. „Dacă ar fi folosit forța de la început, această revoltă nu s-ar fi întâmplat. Poate că (protestatarii, n.r.) erau îngrijorați să nu fie condamnați, pentru că au folosit arme, dar vedeți acum la ce a dus o asemenea abordare”, a afirmat aceasta.
Pe fondul furiei față de violență, a existat, însă, simpatie și pentru protestatari. Mulți dintre manifestanți provin din zonele rurale, unde salariile sunt mici și viața este grea.
„Înțeleg cerințele protestatarilor. Vedem că salariile noastre nu cresc și cea mai mare parte a populației întâmpină dificultăți. Dar ce se întâmplă acum este jaf și huliganism, iar oamenii obișnuiți suferă. Lucrurile acestea trebuie oprite”, a spus un bărbat de 22 de ani, de meserie bucătar.
Locuitorii din Almatî se confruntă acum cu penurie de alimente, marile supermarketuri fiind închise. Magazinele care sunt deschise acceptă doar plata în numerar și este greu să găsești locuri de unde să retragi bani. Nu există internet și pare prea riscant să iei chiar și un taxi.
Fără acces la internet și cu rețelele de telefonie care nu funcționează corect, este greu să afli ce se întâmplă în afara orașului. Există tot felul de zvonuri care sunt imposibil de verificat.
Kazahstanul nu a văzut niciodată proteste de această amploare. Au mai fost frământări, dar în mare parte localizate. Niciuna dintre ele nu a dus la atacarea principalului aeroport.
Planurile de creștere a prețurilor la carburanți au declanșat aceste demonstrații, dar există și nemulțumiri larg răspândite în privința guvernării.
După demisia primului președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, care a deținut funcția de la obținerea independenței țării până în 2019, oamenii au sperat că noul lider, Kassym-Jomart Tokayev, va aduce o schimbare.
Aceste așteptări au fost înșelate. Redenumirea capitalei Astana în Nur-Sultan, în cinstea fostului lider, a fost dovada principală pentru mulți că vechile elite politice sunt încă la conducere.
Deocamdată, lucrurile se liniștesc, iar autoritățile par să dețină controlul.
Dar chiar dacă aceste proteste s-au încheiat pe moment, nemulțumirile vor rămâne. O nouă scânteie ar putea reaprinde conflictul.