Costel Sîrbu, în vârstă de 72 de ani, era, ieri, foc şi pară pe unicul distribuitor al apei calde din Bucureşti. Omul înţelege că uneori mai trebuie făcute reparaţii, dar i se pare normal să fie anunţat şi, mai mult decât atât, susţine că atunci când nu este apă caldă pe coloana respectivă ar trebui să fie apa oprită de tot.
“Nu mi se pare normal ca pe conducta de apă caldă să ne fie furnizată apă rece, dar să plătesc contravaloarea metrului cub de apă caldă. Ne iau banii pe serviciile pe care nu ni le oferă! De cinci zile, seară de seară, stăm cu oala pe aragaz”, spune omul, indignat. Cu toate că reprezentanţii RADET susţin că efectuează lucrări de reparaţii în reţeaua de termoficare şi că agentul termic va fi oprit, în jurul prânzului, în zonele cu pricina, apa se încălzeşte.
Însă doar pentru două-trei ore. Seara, când oamenii ajung acasă de la lucru nu mai au cu ce să-şi facă duş. Dacă în această situaţie se află, în prezent, o mare parte dintre locuitorii sectorului 2, până nu de mult şi alţi cetăţeni ai Capitalei, din alte sectoare, au avut parte de acelaşi tratament.

Puteţi cere daune furnizorului!

Dacă vi s-a oprit furnizarea apei calde sau căldurii din vina furnizorului, puteţi să-i cereţi daune. Şi asta pentru că furnizarea energiei termice în sistem centralizat se face în baza unui contract între asociaţia de locatari – sau proprietarul imobilului – şi furnizor.
Acest document trebuie să cuprindă un standard de furnizare, adică la ce temperatură trebuie să primiţi apa caldă şi căldura, în ce condiţii poate fi întreruptă şi cum este sancţionat furnizorul dacă încalcă standardele de furnizare contractuale.
Iată litera Legii 51/2006, art. 41 (2) (b): “Utilizatorii au dreptul să solicite şi să primească, în condiţiile legii şi ale contractelor de furnizare/prestare, despăgubiri sau compensaţii pentru daunele provocate lor de către operatori prin nerespectarea obligaţiilor contractuale asumate ori prin furnizarea/ prestarea unor servicii inferioare, calitativ şi cantitativ, parametrilor tehnici stabiliţi prin contract sau prin normele tehnice în vigoare”.

Urmărește-ne pe Google News