Zoe Sharam, 43 de ani, de profesie asistent social, a fost diagnosticată cu hepatită C în urmă cu patru ani. Boala se agravase, așa că femeia a crezut că are dreptul la un medicament miraculos, despre care se spune că vindecă aproape 99% dintre bolnavi. Ghinionul ei a fost că NHS (casa de asigurări de sănătate) i-a refuzat tratamentul, întrucât medicamentul era prea scump (35.000 de lire sterline), însă a reușit să îl găsească mai ieftin tocmai în India, de unde l-a cumpărat cu doar 650 de lire sterline, scrie Daily Mirror.

Femeia, deși a fost diagnosticată cu hepatită C în urmă cu patru ani, crede că a contractat virusul în urmă cu 20 de ani, în perioada în care consuma droguri intravenos. Abia în urmă cu cinci ani a început să aibă simptomele care au dus ulterior la diagnostic.

Ca mulți alții, simptomele lui Zoe erau suportabile, astfel că a ales să aștepte până când medicamente mult mai eficiente decât cele existente atunci să fie scoase pe piață. Anul trecut, NHS a aprobat medicamentul costisitor, iar anul acesta, în luna aprilie, Zoe a mers la medic, după ce simptomele ei s-au agravat. Medicul i-a spus însă că, din cauza costurilor ridicate, numai 15 persoane pe lună beneficiază de tratament, iar simptomele ei nu erau destul de grave, astfel că nu se încadra.

Frustrastă, femeia și-a vărsat supărarea pe Facebook, iar un prieten i-a sugerat să apeleze la un anume David Cowley, care o putea ajuta să obțină tratamentul, mult mai ieftin, din India. Bărbatul a descoperit o firmă din SUA, care produce medicamentul și a acordat licență unor companii din India și China, pentru a produce medicamentul și a-l vinde la un preț mult mai mic. Alături de alți patru oameni din Marea Britanie, David a format un „club” care ajută bolnavii să obțină în mod legal tratamentul care să le salveze viața.

Zoe Sharam este unul din beneficiarii acestei afaceri și face de nouă luni tratament cu medicamentul cumpărat din India. Ea s-a arătat revoltată de faptul că foarte puțini oameni pot beneficia de acest tratament, însă nu dă vina pe NHS, ci pe companiile de medicamente, despre care spune că urmăresc doar să facă profit și amăgesc oamenii bolnavi cu aceste medicamente costisitoare.

FOTO: „Dallas Buyers Club” / North Foto

Urmărește-ne pe Google News