Cluj Napoca –
Pensionarii lucrează parcelele
Greutăţile îi pun românului mintea la treabă ca să o scoată la liman. De o astfel de inventivitate dau dovadă oamenii dintr-un cartier din Cluj-Napoca, care cultivă legume pe spaţiile verzi lăsate de izbelişte, în spatele blocurilor. “Agricultorii” orăşeni cultivă roşii, morcovi, ceapă, ardei şi astfel mai economisesc din banii pe care i-ar lăsa în mod normal la piaţă. Parcelele au câteva zeci de metri, iar cei care se ocupă de ele sunt în mare parte pensionari. “Terenul era pustiu. Ce era să fac, să-l las aşa? Mai pun nişte legume”, a declarat Ana Iaţui, 80 de ani.
Milişăuţi, Suceava –
Îşi vând murăturile în drum
Şoseaua care traversează oraşul sucevean Milişăuţi este împânzită de măsuţe pline cu borcane cu murături, compoturi şi dulceţuri. Oamenii de aici şi-au făcut un mod de viaţă din a cultiva legume şi fructe, special ca să le conserve şi să le vândă celor care trec prin zonă.
Berislăveşti, Vâlcea –
Căzi de baie pe post de jgheaburi
Spiritul practic i-a ajutat pe sătenii din localitatea vâlceană Berislăveşti să găsească o utilitate căzilor de baie ieşite din uz. Acestea au fost transformate în jgheaburi pentru adăparea animalelor care se întorc de la păşunat. Oamenii au improvizat o conductă care alimentează jgheaburile de la un izvor din pădure.
Iabalcea, Caraş-Severin –
Trăiesc numai cu apă de ploaie
În satul Iabalcea, Caraş-Severin, situat pe o stâncă uriaşă de calcar, singura sursă de apă potabilă este… apa de ploaie. Oamenii de aici şi-au construit adevărate bazine, pentru a capta lichidul vieţii, iar în anii cei mai secetoşi ajutorul vine de la cisternele pompierilor.
Baia Mare, Maramureş –
A inventatgarajul pliabil
Radu Gavril Ghirloţean din Baia Mare, Maramureş, a găsit singur o soluţie la problema care s-a ivit atunci când şi-a luat o maşină nouă. El a inventat un garaj pliabil, a cărui structură e realizată din tije din fibră de sticlă acoperite cu un nailon impermeabil. Garajul pliant, care a fost brevetat şi care costă 200 de euro, poate fi ţinut în portbagaj, deoarece cântăreşte doar 4 kilograme.
Măicuţele îşi fac reclamă pe blog
Măicuţele de la Mănăstirea Naşterea Maicii Domnului din Băile Herculane, judeţul Caraş-Severin, au înţeles importanţa noii tehnologii şi nu se tem să o folosească. Ele şi-au făcut un blog prin care promovează lăcaşul de cult şi condiţiile de cazare oferite în aşezământul lor.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro