La Pietroșani, județul Prahova, sat situat la doar câțiva kilometri de Ploiești, localnicii încă păstrează o tradiție care are peste o sută de ani: în fiecare an, de Bobotează, caii sunt botezați, ca să fie sănătoși și feriți de accidente. Este un adevărat spectacol, împletit cu un ceremonial religios care atrage în continuare foarte mulți oameni, localnici și din alte părți. Anul acesta, la Pietroșani au venit o mie de oameni să asiste la Botezul Cailor, care a avut loc pe islazul din sat.
Calul, motiv de mândrie
Legenda spune că acum o sută de ani, când localnicii au început să-și ducă animalele la botez în ziua de Bobotează, totul a pornit dintr-un soi de necesitate: animalul era principalul ajutor pentru țăran, iar fără cal nu ar fi fost recoltă, deci nu ar fi fost hrană. Prin urmare, toți caii erau duși la botezat, ca să fie feriți de boală, accident sau deochi. Vremurile s-au schimbat și, pe măsură ce calul a fost înlocuit de tractor, numărul cabalinelor a scăzut mult. Cei care încă mai au cai îi țin, de cele mai multe ori, din pasiune. O pasiune costisitoare, dar o fac pentru ca să păstreze tradiția.
Anul acesta, la Pietroșani au fost aduși peste 50 de cai, să fie botezați. Animalele au fost țesălate și înfrumusețate cu ciucuri, hamuri fumos ornate și au fost aduse să facă spectacol.
”Este o mândrie să ai cai frumoși și ar fi păcat să nu-i aduci la un astfel de eveniment”, spune unul dintre proprietarii de cai veniți cu animalele la Botezul de la Pietroșani.
Bărbatul admite că pasiunea sa este costisitoare. ”Dar care pasiune nu costă?” adaugă el.
Tradiție și modernism
După ce animalele sunt botezate, caii se întrec, iar concursul are și un premiu. Anii trecuți, cabalinele erau evaluate nu doar după aspectul fizic, ci și după abilități. La Pietroșani, spectacolul de la Botezul Cailor includea și două probe: o cursă de viteză și o probă de tracțiune. Cum însă regulile lumii moderne impun omului să ocrotească necuvântătoarele și să nu le bată, anul acesta s-a renunțat la cursa de tracțiune.
Asta pentru că proba însemna ca animalele că fie înhămate la niște bușteni foarte mari, pe care să îi tragă, iar pentru a le ”impulsiona”, nu de puține ori animalele erau bătute, cu sălbăticie. Așa că s-a păstrat proba de viteză.
Câștigătorul de anul acesta a primit un premiu de o mie de lei și laudele numeroasei asistențe. Proprietarul animalului spune că din banii câștigați va cumpăra hrană pentru calul lui.
Citește și: Nu mai există ”gerul Bobotezei”. Specialiștii avertizează: ”Joaca de-a Dumnezeu e periculoasă!”