Judecătorii Cruţii de Apel Bucureşti au admis, joi, contestaţia procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi au stabilit ca medicul Burnei să rămână cu interdicţia de a profesa, respectiv de a primi pacienţi şi de a efectua operaţii.
Decizia de joi este definitivă astfel că medicul rămâne cu măsura controlului judiciar neschimbată.
Tribunalul l-a trimis pe Burnei la muncă
Săptămâna trecută, Tribunalul București i-a ridicat medicului Gheorghe Burnei interdicția de a profesa într-un spital de stat, însă decizia nu a fost una definitivă.
Gheorghe Bunei a declarat, după ce a aflat această decizie, că nu a cerut niciodată bani de la pacienți și că ori de câte ori i s-au oferit, a refuzat. Referitor la perioada în care a avut interdicție să profeseze, chirgurgul a spus că „a fost un coșmar” și că ortopedia este viața lui.
„Nu am condiționat niciodată actul medical. Am refuzat constant ceea ce toți pacienții și rudele acestora oferă în toate spitalele din țară. Dacă aceștia au lăsat bani, din proprie inițiativă, deseori și fără știrea mea, i-am folosit pentru a cumpără mâncare pentru cadrele medicale, care stăteau alături de mine în operații, peste program. În mod normal eu trebuia să fiu activ de la 8 la 13, în fiecare zi… pe când eu eram zilnic prezent la spital de la 6-7 dimineață până la puțin oră 17:00, deseori până la miezul nopții. Trebuia să fac în jur de 15 consultații și 1-2 operații pe săptămână, iar eu îmi făceam normă lunea. Nu am făcut medicină pentru bani și nu am cerut niciodată nimic de la nimeni. Ortopedia este viață mea! Ultimele 8 luni au fost un coșmar… pentru că totul este ireal de nedrept. Însă, chiar și în aceste momente de grea încercare, să știți că nu regret decizia de a rămâne în țara mea și de a-mi aduce contribuția salvând mii de copii și aducând economii de milioane de euro Casei de Asigurări de Sănătate și românilor operați, care altfel ar fi trebuit să plătească o parte din costurile cu spitalele din străinătate. Decizia de vineri a Tribunalului este o prima dovadă că adevărul iese la iveală și am încredere că mi se va face dreptate atât mie, cât și tuturor doctorilor sau asistentelor, care pot fi acuzați în orice moment de luare de mită”, a spus Gheorghe Burnei.
Pe de altă parte, medicii de la Spitalul Marie Curie au spus că nu vor să mai lucreze cu doctorul Burnei, dacă acesta va putea opera din nou. Medicii au trimis şi o scrisoare comisiei de etică a spitalului.
„Nu dorim să fim asociaţi în niciun fel cu Gheorghe Burnei, nu dorim să participăm în niciun fel la activitatea acestuia şi vom face uz de toate mijloacele legale: mutarea în alte secţii, greva, suspendarea contractului de muncă şi chiar demisia”, au transmis doctorii semnatari ai scrisorii.
„Până în momentul arestării D-nul Prof Dr. Gheorghe Burnei a condus discreționar secția de ortopedie. A impus cu autoritate efectuarea anumitor intervenții chirurgicale inutile (așa-zise tehnici originale ale domniei sale) nelăsând dreptul celorlalți medici de a opta pentru tratamentul chirurgical optim adecvat propriilor pacienți”, reclamă medicii de la Ortopedie.
Burnei, acuzat că a luat mită de 22 de ori în opt luni
Medicul Gheorghe Burnei este judecat de Tribunalul București pentru că ar fi luat mită de 22 de ori, aproape 40.000 de lei și 3.250 de euro, de la părinții copiilor pe care i-a operat sau i-a consultat la Spitalul ”Maria Curie”.
Burnei a fost pus sub acuzare în 11 decembrie 2016, iar șase luni mai târziu, dosarul lui a ajuns în instanță. Medicul este sub control judiciar din 20 decembrie 2016, când Curtea de Apel București i-a înlocuit arestul la domiciliu cu controlul judiciar, dar i-a interzis să profeseze la spitale de stat și să părăsească ţara.
Deși la începutul anchetei au existat suspiciuni că Gheorghe Burnei a făcut experimente neautorizate pe copii și că ar fi folosit la operații atât proteze omologate, cât şi dispozitive medicale confecţionate artizanal, în final medicul a fost trimis în judecată doar pentru luare de mită.
Procurorii îl acuză pe Gheorghe Burnei că, în perioada mai-decembrie 2016, a luat mită 3.250 de euro și aproape 40.000 de lei, de la 22 de părinți. Mita ar fi fost primită de Burnei fie direct, dacă sumele erau mai mici, fie sub formă de donații sau sponsorizări, dacă cererile acestuia se ridicau la sume mari în euro.
Cea mai mare sumă cerută de Burnei a fost de 18.000 de lei, bani pe care i-ar fi primit sub formă de donație pentru tipărirea unei cărți.
Citește și: EXCLUSIV/ De pe scenă, în cabina de zbor! Solista lui Smiley a lăsat muzica și s-a făcut stewardesă
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro