Recent, The Washington Post nota că echipa guvernamentală a lui Donald Trump ar putea să pară un club al bogaților. Mai precis, publicația nota că mulți dintre cei numiți de Donald Trump în echipa sa guvernamentală s-au născut bogați, au urmat cursurile unor școli de elită, dar și că au mai multă experiență în susținerea unui politician prin donații, nicidecum o adevărată experiență politică.

Potrivit agenției Reuters, care prezintă echipa lui Donald Trump, membrii din Cabinetul viitorului președinte al SUA se percep ca nişte oameni care îşi asumă riscuri şi preţuiesc acţiunea mai mult decât dezbaterile.


Secretarul Justiţiei (procuror general): Jeff Sessions

Sessions, în vârstă de 69 de ani, a fost primul senator care a susţinut candidatura lui Trump şi un aliat apropiat de-a lungul campaniei electorale. Fiul unui proprietar de magazin, senatorul din Alabama a adoptat o poziţie dură împotriva imigraţiei ilegale şi se opune acordării cetăţeniei imigranţilor fără documente.

În timpul audierii din Senat pentru confirmarea în funcție, Jeff Sessions s-a delimitat ușor de afirmațiile făcute anterior de miliardarul ajuns la Casa Albă. A dat asigurări că nu va susţine interdicţiile de intrare pe teritoriul SUA pe baza religiei şi a atras atenţia că intenţia lui Trump este să împiedice imigrarea oamenilor originari din ţări unde se află terorişti, nu a tuturor musulmanilor. Asta după ce, înainte să fie ales președinte, Trump a propus interzicerea accesului musulmanilor pe teritoriul SUA.

În ceea ce priveşte tratamentele aplicate suspecţilor de terorism, el a subliniat că simularea înecului este tortură şi ilegală, un punct de vedere diferit de cel rostit de preşedintele-ales în campanie.

Pe de altă parte, el a afirmat că este de acord cu Trump în privinţa anulării unei norme introduse de preşedintele Barack Obama, care le acorda protecţie temporară copiilor de imigranţi aduşi ilegal în ţară.

În ceea ce priveşte avortul şi căsătoriile între persoane de acelaşi sex, cărora li s-a opus ca senator, Sessions a dat asigurări că, în calitate de Procuror General, va respecta deciziile Curţii Supreme, care le legalizează pe ambele.


Director CIA: Mike Pompeo

Mike Pompeo, în vârstă de 52 de ani, este membru al Comisiei pentru Infirmaţii din cadrul camerei Reprezentanţilor, care supervizează Agenţia Centrală de Informaţii (CIA), Agenţia pentru Securitate Naţională (NSA) şi securitatea cibernetică.

Un ofiţer în retragere din cadrul Forţelor Terestre şi un absolvent al Harvard Law School, Pompeo susţine colectarea în masă de către Guvern a datelor comunicaţiilor americanilor şi vrea să fie anulat acordul cu Iranul în dosarul nuclear.

În timpul audierilor din Senat, congresmanul Mike Pompeo a demonstrat că nu are aceeaşi poziţie ca preşedintele-ales cu privire la ameninţarea reprezentată de Rusia. De altfel, el a inclus în lista de ameninţări globale agresivitatea Rusiei, atitudinea problematică demonstrată de Iran, precum şi tensiunile reale generate de China, transmite Reuters.

Mai precis, Pompeo s-a distanţat vizibil în timpul audierilor de planul republicanului Donald Trump de a construi relaţii bilaterale mai apropiate cu Rusia, susţinând că ruşii îşi construiesc o imagine agresivă prin ocuparea Ucrainei, prin ameninţarea constantă a Europei şi prin operaţiunile militare ”care nu reprezintă aproape nimic” pentru distrugerea Statului Islamic din Siria.

Totodată, Mike Pompeo a explicat că rolul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) nu este acela de a construi politici pentru vreo ţară a lumii, precizând că ”este o decizie politică ce vom face cu Rusia, dar ar fi esenţial ca CIA să prezinte factorilor de decizie politică informaţii corecte şi analize transparente cu privire la activităţile Rusiei”.


Secretarul Comerțului: Wilbur Ross

Wilbur Ross, în vârstă de 79 de ani, are o avere estimată la 2,5 miliarde de dolari, care îl face al 232 cel mai bogat om din Statele Unite, potrivit Forbes. Colecţionar de tablouri ale unor maeştri ca belgianul René Magritte, el a lucrat o perioadă îndelungată pentru Banca Rothschild şi s-a specializat în falimente.

La începutul anilor 2000, Ross şi-a creat propria societate de investiţii, WL Ross & Co, şi s-a lansat într-o întreprindere de „salvare” a unor grupuri siderurgice aflate în dificultate.

Un susţinător înfocat şi consilier economic al lui Trump, Ross a contribuit la conturarea punctelor de vedere ale echipei de campanie a republicanului cu privire la politici comerciale. El acuză Acordul de Liber-schimb Nord-American (NAFTA) cu Canada şi Mexicul şi intrarea Chinei în Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) de pierderi de locuri de muncă masive în Statele Unite.


Secretarul Apărării: James Mattis

James Mattis (66 de ani) este un general în retragere din Corpul puşcaşilor marini cunoscut prin discursul său dur, neîncrederea în Iran, dar şi prin experienţa pe câmpul de luptă în Irak şi Afganistan.

Fost comandant al Comandamentului Central, care supervizează operaţiunile militare în Orientul Mijlociu şi Asia de Sud, James Mattis este cunoscut în Forţele armate americane drept „Mad Dog”. El a fost dur criticat după ce a spus că ”este distractiv să tragi în cineva”.

În timpul audierilor, și el s-a delimitat de Donald Trump în privința mai mult subiecte de politică externă. A afirmat că, în opinia sa, preşedintele rus Vladimir Putin ”încearcă să spargă” NATO. În plus, el a declarat că  ”susţine voinţa” lui Trump de a relua dialogul cu Moscova, dar a subliniat că această țară ”a ales să fie un rival strategic al Statelor Unite”.

Washingtonul ”trebuie să fie capabil să se opună” Moscovei şi ”să se apere dacă interesele îi sunt ameninţate”, a subliniat el în răspunsuri scrise la întrebări care i-au fost adresate de către senatori.

În ceea ce priveşte China şi ambiţiile ei teritoriale în Marea Chinei de Sud, generalul Mattis a apreciat că este necesar ”să colaborăm cu China atunci când este posibil, dar să fim totodată pregătiţi să ne opunem unor comportamente nepotrivite” în cazul în care Beijingul ”alege să acţioneze contrar intereselor noastre”.


Secretarul de stat: Rex Tillerson

Rex Tillerson, în vârstă de 64 de ani, va conduce diplomația americană, după ce și-a petrecut întreaga carieră la Exxon Mobil Corp, al cărei preşedinte şi CEO a devenit în 2006.

Un inginer civil, Tillerson a intrat în cea mai mare companie în domeniul energetic în 1975 şi a condus unele dintre operaţiunile acesteia în Statele Unite, Yemen, Thailanda şi Rusia. În calitate de CEO, el a menţinut relaţii strânse cu Moscova şi s-a opus să i se impună sancţiuni după ce a anexat Crimeea.

Cu toate acestea, în timpul audierilor în vederea confirmării la conducerea diplomației americane, Rex Tillerson a declarat că va susţine o menţinere a sancţiunilor pe care Statele Unite le-au impus Rusiei până când Washingtonul îşi va dezvolta abordarea faţă de Moscova.

”Eu aş lăsa lucrurile aşa cum sunt, pentru a transmite că ele pot evolua în ambele sensuri”, a declarat Tillerson, atunci când a fost întrebat dacă el consideră că acesta este un moment potrivit pentru ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei. În plus, el a declarat că aliaţii din NATO au dreptate să fie îngrijoraţi de agresiunea Moscovei.


Secretarul Educației: Betsy DeVos

Betsy DeVos, în vârstă de 58 de ani, este o donatoare republicană miliardară, preşedintă a Partidului Republican în Michigan, dar şi o promotoare a privatizării educaţiei. În calitate de preşedintă a Federaţiei Americane a Copiilor (AFC), Betsy DeVos a făcut demersuri în vederea acordării unor vouchere, la nivel de stat, pe care familiile să le folosească pentru a-şi trimite copiii la şcoli private şi extinderea şcolilor publice independente.

Totodată, Betsy DeVos face parte din familia moştenitoare a gigantului în marketing Amway, a cărei avere este estimată de Forbes la 5,1 miliarde de dolari.


Secretarul Energiei: Rick Perry

Rick Perry, în vârstă de 66 de ani, se adaugă listei susţinătorilor forărilor, sceptici faţă de modificările climatice nominalizaţi în funcţii de rang în Cabinetul Trump. Rick Perry a fost guvernator al Texasului, unul dintre principalele state producătoare de petrol, din 2000, când i-a succedat fostului preşedinte George W. Bush în această funcţie, şi până în 2015.

Nominalizarea sa îi îngrijorează pe apărătorii mediului, mai ales că și Donald Trump s-a arătat spectic în mai multe rânduri privind schimbările climatice. Cu toate acestea, nominalizarea lui pentru funcția de secretar al Energiei este salutată de industriile petrolieră şi a gazelor, care abia aşteaptă să se extindă. Perry, care a candidat în alegerile primare republicane în 2016, trebuie să fie confirmat în funcţie de Senat.

Anul trecut, el a fost un critic aprig al lui Trump, înainte să iasă din cursă, pe care l-a etichetat drept ”un cancer al conservatorismului” care oferea ”un amestec toxic de demagogie, răutate şi prostie”. Trump a spus la rândul său lucruri dure despre Perry în campania sa: „Şi-a pus ochelari ca oamenii să creadă că este inteligent”.

După ce Trump a obţinut nominalizarea partidului, Perry l-a susţinut drept „alegerea poporului”. Ca secretar al Energiei, el va răspunde de politica americană în domeniul energiei şi va superviza programul nuclear.


Administratorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (EPA): Scott Pruitt

Scott Pruitt, în vârstă de 48 de ani, a devenit în 2011 procurorul Oklahomei, un stat bogat în rezerve de petrol, şi a contestat EPA în instanţă pentru a obține o abrogare a reglementărilor vizând reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ale centralelor pe cărbuni.

Mai precis, el este un aprig adversar al măsurilor adoptate de Barack Obama în lupta împotriva modificărilor climatice, reușind astfel să-i înfurie pe apărătorii mediului.

Pruitt este pe aceeași lungime de undă cu Donald Trump, care a promis să abroge reglementări despre care afirmă că înăbuşă forările petroliere şi gazifere.


Secretarul sănătății și resurselor umane: Tom Price

Tom Price, în vârstă de 62 de ani, este un chirurg ortoped care conduce Comisia pentru Buget a Camerei Reprezentanţilor. Reprezentant din Georgia începând din 2005, el a militat îndelung pentru un plan de taxare a creditelor, de extindere a conturilor de economii medicale şi a solicitat inclusiv înlocuirea Obamacare, fiind unul dintre cei mai vehemenți critici ai acestei legi, care este una dintre cele mai importante din mandatul lui Barack Obama . În noua sa funcție, Tom Price va juca un rol crucial în revizuirea Obamacare.


Secretarul Departamentului pentru Securitate Internă: John Kelly

John Kelly (66 de ani) a condus în ultima parte a carierei sale de 45 de ani Comandamentul de Sud american, însărcinat cu activităţile şi relaţiile militare cu America Latină şi Caraibe.

General în retragere, el are poziţii divergente faţă de Obama în probleme-cheie. A atras atenția asupra unor puncte slabe de la graniţa sudică a Statelor Unite cu Mexic, graniță unde Donald Trump a promis că va construi un zid în timpul campaniei electorale.


Secretarul Locuinţelor şi Dezvoltării Urbane: Ben Carson

Ben Carson un neurochirurg pensionar, s-a retras din cursa republicană pentru Casa Albă în martie, iar apoi a anunțat că îl susține pe Donald Trump. Un scriitor şi orator popular în cercurile conservatoare, Carson (65 de ani) a anunţat anterior că este prea puţin dispus să intre în viitoare administraţie din cauza lipsei de experienţă la nivel federal. Cu toate acestea, el a afirmat ulterior că este onorat să accepte postul, pentru care are nevoie de confirmarea Senatului.

“Simt că pot să am o contribuţie semnificativă, în special prin consolidarea comunităţilor care au cea mai mare nevoie”, declara el, în decembrie.

Carson, în vârstă de 65 de ani, este primul afro-american ales pentru un post în cabinet de Trump. “Ben Carson are o minte strălucită şi este pasionat de consolidarea comunităţilor şi familiilor din aceste comunităţi”, a spus Trump, în comunicatul care anunța nominalizarea acestuia.


Secretarul de Interne: Ryan Zinke

Ryan Zinke, în vârstă de 55 de ani, este alegerea lui Donald Trump ca secretar de Interne. Fostul comandant Navy Seal, Zinke este membru al Subcomisiei pentru resurse naturale din cadrul Camerei Reprezentanţilor. El a votat o lege care să slăbească garanţiile în domeniului apărării mediului pe terenurile publice.

Totodată, Zinke este cunoscut drept un susţinător important al proiectelor energetice pe proprietăţiile federale deţinute de Departamentul de Interne, inclusiv parcurile naţionale Yellowstone şi Yosemite.

El a fost decorat în două rânduri cu Medalia Steaua de Bronz, a patra cea mai înaltă distincţie militară pentru curaj, eroism şi merit, pentru misiuni în Irak.


Secretarul Muncii: Andrew Puzder

Puzder, grupului fast-food CKE Restaurants, care conduce lanţul fast-food Carl Jr. and Hardee, a fost un critic vocal al reglementărilor Guvernului la locul de muncă şi al Comisiei Naţionale pentru Relaţii de Muncă (NLRB). Puzder (66 de ani) s-a declarat public împotriva creșterii salariului minim, care, în opinia sa, ar dăuna muncitorilor şi ar conduce la închiderea unor restaurante. Totodată, el a afirmat că este în favoarea automatizării pentru a reduce costurile salariale.

„Puzder a demonstrat că nu susţine angajaţii”, a subliniat preşedinta Uniunii Internaţionale a Angajaţilor din Servicii (SEIU), Mary Kay Henry, după ce Trump a anunțat că-l nominalizează ca secretar al Muncii.


Directorul Consiliului Naţional Economic (NEC): Gary Cohn

Gary Cohn, în vârstă de 56 de ani, este preşedinte şi COO al Băncii de investiţii Goldman Sachs. Totodată, el este considerat moştenitorul lui Lloyd Blankfein, CEO-ul fimei de pe Wall Street.

Trump a atacat Goldman şi Blankfein în campanie, iar într-un clip denunţa Blankfein ca făcând parte dintr-o ”structură globală de putere” care a jefuit clasa muncitoare din America.


Consilier pentru Securitate Naţională: Michael Flynn

Locotenent-generalul în retragere Flynn, în vârstă de 57 de ani, l-a susţinut pe Trump încă de la început, fiind acum  vicepreşedinte al echipei de tranziţie. El şi-a început cariera în Forţele Terestre în 1981 şi a fost mobilizat în Afganistan şi Irak. Flynn a devenit directorul Agenţii pentru Informaşii a Apărării (DIA) în 2012, în administraţia Obama, dar s-a retras cu un înainte să-şi încheie mandatul şi a devenit un aprig critic al politicii externe a lui Obama.

Agenția Reuters a scris că acesta a avut cinci conversații cu ambasadorul rus la Washington, toate în ziua în care administrația Obama anunța sancțiuni împotriva Moscovei pentru implicarea în alegerile prezidențiale din SUA, relatează Reuters.

Totodată, Michael Flynn a discutat, recent, cu ambasadorul României la Washington, George Maior, despre România și rolul ei în NATO.


Administratorul Întreprinderilor Mici: Linda Mcmahon

 

McMahon (68 de ani) este cofondatoarea şi fosta CEO a francizei de wrestling profesional WWE. Ea a candidat, fără succes, pentru un mandat de senatoare în Connecticut în 2010 şi 2012. În cursa electorală, ea și-a anunțat încă de la începutul campaniei susținerea față de Donald Trump.


Secretarul Transporturilor: Elaine Chao

Elaine Chao, în vârstă de 63 de ani, a fost secretarul Muncii în administraţia lui George W. Bush, timp de opt ani, şi este prima femeie de origine asiatică în Cabinetul lui Trump. Ea este directoare la Ingersoll Rand, News Corp şi Vulcan Materials Company. Este căsătorită cu liderul majorităţii din Senat Mitch McConnell, un republican din Kentucky.


Donald Trump, consiliat de ginerele său

O altă numire făcută de Donald Trump și demnă de menționat este cea a ginerelui său în funcția de consilier principal la Casa Albă. Soțul Ivankăi Trump, Jared Kushner, se va ocupa iniţial de politici comerciale şi de Orientul Mijlociu din poziţia de consilier la Casa Albă. Însă, surse din echipa de tranziţie au explicat că poziţia acestuia ar urma să se schimbe în următoarele luni. La scurt timp după ce a făcut președintele-ales a făcut anunțul, democrații din Congresul american au cerut Departamentului de Justiţie să determine dacă Trump a încălcat legislaţia nepotismului.

Foto: EPA


Citește și:

 
 

Urmărește-ne pe Google News