Regimentul Azov s-a numărat printre unitățile ucrainene care au apărat combinatul siderurgic timp de aproape trei luni, înainte de a se preda, în luna mai, sub atacurile neîncetate ale Rusiei, efectuate de la sol, de pe mare și din aer.
Nu este clar câte cadavre ar mai fi sub dărâmăturile uzinei Azovstal.
La finalul lunii mai, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Rusia, generalul-maior Igor Konașenkov, anunța că o dubă cu un sistem de răcire dezactivat a fost găsită în subsolurile fabricii Azovstal din Mariupol, unde erau depozitate 152 de cadavre ale militanților morți.
„În cursul explorării structurilor subterane ale uzinei metalurgice Azovstal, unde se ascundeau naziștii formațiunii ucrainene Azov care se predau, militarii ruși au descoperit o dubă izotermă. Într-o dubă cu un sistem de răcire stricat, au fost depozitate 152 de cadavre ale militanților morți și militari ai Forțelor Armate ale Ucrainei”, a declarat oficialul rus.
Konașenkov a adăugat că nu au existat cereri de la Kiev pentru a primi cadavrele. De asemenea, acesta a susținut că în timpul inspecției dubei, rușii au găsit patru mine plasate sub cadavre.
Soarta apărătorilor în mâinile rușilor, după ce s-au predat, este învăluită în incertitudine. Zelenski a declarat că peste 2.500 de luptători din uzină sunt ținuți prizonieri de către ruși, iar Ucraina depune eforturi pentru a obține eliberarea lor.
După zile de negocieri și bombardamente asupra combinatului din Mariupol, luptătorii s-au predat după ce au primit acest ordin de la Kiev. Astfel, rușii au reușit să cucerească în întregime orașul-port la Marea Azov după aproximativ 80 de zile de război.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina