Pe strazi se pot auzi din nou acorduri muzicale, lucru care nu s-a mai intamplat din 1996, dupa cucerirea capitalei de catre talibani. In timpul regimului taliban, cei care erau prinsi ca asculta muzica primeau cateva zeci de lovituri de bici. Primele femei afgane au inceput sa renunte la valul pe care erau nevoite sa-l poarte cand ieseau pe strada. De asemenea, barbatii care fusesera obligati de talibani sa-si lase barba au dat navala la frizerii din oras, formand cozi imense.
Dupa Kabul, o serie de alte orase afgane au fost parasite ieri de fortele talibane: mai intai Kandahar, apoi provinciile Logar si Uruzgan, si, in final, Jalalabad. La Kabul, zeci de sustinatori ai talibanilor au fost mutilati si ucisi.
Alianta Nordului a asigurat ieri, la o zi dupa cucerirea capitalei Kabul din mainile talibanilor, ca sustine formarea unui guvern care sa asigure interimatul pana la organizarea de alegeri generale. „Vrem un guvern de larga reprezentare, care sa includa toate etniile din Afganistan. Iar peste doi ani vor fi organizate alegeri generale”, a afirmat Younis Qanooni, unul din responsabilii fortelor de opozitie. Pe de alta parte, forte speciale americane se afla in sudul Afganistanului si in Kabul, pe langa trupele similare care au actionat impotriva talibanilor si a organizatiei Al-Qaida in nord. „Soldatii americani din Kabul nu sunt suficienti pentru a supraveghea sau asigura ordinea in intregul oras. Dar sunt in numar suficient pentru a da sfaturi persoanelor din oras, adica conducatorilor, si de a raporta ceea ce vad. In sud, fortele speciale functioneaza independent de triburi si fac treburi folositoare pentru noi si daunatoare pentru partea adversa”, a spus Donald Rumsfeld, secretarul american al apararii.
Un detasament al triburilor pastune, format din circa cinci mii de combatanti, a intrat ieri in orasul Kandahar, parasit de talibani. Pastunii, rasculati impotriva regimului mollahului Omar, au ocupat, cu o zi in urma, aeroportul aflat la 30 km de Kandahar – principalul centru al talibanilor din sud-estul Afganistanului – si au inceput inaintarea spre oras. In acelasi timp, talibanii s-au retras ieri din provinciile Logar, aflata la sud de Kabul si Uruzgan, din centru-est, care in prezent se afla sub controlul „populatiilor locale”. De asemenea, talibanii au parasit ieri si orasul Jalalabad. Se pare ca ordinul de retragere a fost dat chiar de mollahul Omar, care ar fi decis ca talibanii sa paraseasca orasele si sa se pregateasca de un razboi de gherila.
Pe de alta parte, cateva mii de soldati britanici au fost plasati in stare de alerta, in vederea unei eventuale desfasurari in orasele afgane Kabul si Mazar-i-Sharif, pentru o misiune de mentinere a pacii. Aceste forte pot fi mobilizate in decurs de 48 de ore, dar ieri nu fusese luata inca nici o decizie in aceasta privinta.