„La nivelul culturii române în genere, acesta este cadoul pe care i-l fac viitorului ministru al Culturii, pentru că îi dau la cheie viitoarea ediţie a Festivalului Enescu”, a spus Iorgulescu, care a reamintit că această ediţie este finalizată în proporţie de mai bine de 95%.

Bugetul din acest an al acestei manifestări culturale se va situa la nivelul anului 2007, rexpectiv 25 milioane de lei, bani acordati de Guvernul Romaniei. De la această editie nu vor lipsi concertele simfonice si camerale, recitaluri, spectacole de operă si balet  în sălile principale ale Bucureştiului şi în unele oraşe istorice ce au legatură cu viaţa compozitorului român.Putem spune că ediţia 2009 va fi una cu adevărat naţională şi nu doar internaţională, a subliniat ministrul Culturii şi Cultelor, menţionând că festivalul va fi ‘extins şi la Timişoara, Cluj, Sibiu, Iaşi, Braşov.

Potrivit ARTEXIM, 13 orchestre mari din Europa, 14 orchestre de cameră din lume, 19 formaţii camerale, şase coruri, 41 de solişti în concerte şi şase solişti în recital vor prezenta, în Festival, peste 280 de lucrări dintre care : 24 de opusuri enesciene, peste 80 de lucrări ale unor compozitori români contemporani şi 10 spectacole de operă şi balet.

O serie de concerte de la miezul nopţii care vor fi găzduite de Ateneul Român vor aduce în atenţie lucrări ‘de autor: Vivaldi, Haydn, Schubert, Bach în interpretarea unor solişti şi formaţii de renume : Lausanne Chamber Orchestra, Il Giardino Armonico, Wiener Kammerorchester, Sarah Chang, etc.

De asemenea, la Bucureşti vor evolua: Philharmonia Londra dirijată de Vladimir Ashkenazi, avându-i ca solişti pe Dan Grigore şi Lynn Harrell, Sankt Petersburg Symphony Orchestra dirijată de Yuri Temirkanov, avându-i ca soliţti pe Helcne Grimaud şi Denis Matsuev, Orchestre du Capitole du Toulouse dirijată de Tugan Sokiev, avându-i ca solişti pe Nelson Freire şi Renaud Capucon, Symphonieorkester der Bayerischer Rundfunk, Suisse Romande dirijată de Marek Janowski, avându-i ca solişti pe Viviane Hagner şi Jean Yves Thibaudet.

Printre noutăţile ediţiei 2009 ale Festivalului figurează, de asemenea, seria de concerte reunite sub genericul ‘Enescu şi contemporanii săi ce includ lucrări camerale în interpretarea unor tineri solişti şi ansambluri de renume internaţional (Hallynk, Tiberghien, Ugorski, Lifschitz etc.), precum şi seria de concerte ‘Teme clasice în prelucrări moderne la care vor participa Yo-Yo Ma, Swingle Singers, Uri Caine, Jasques Loussier etc.

Concursului Internaţional ‘George Enescu se va desfăşura între 30 august şi 6 septembrie 2009, la secţiunile pian, vioară şi compoziţie. Nu în ultimul rând, la Simpozionul de muzicologie, programat să se desfăşoare în perioada 4-9 septembrie 2009, în organizarea Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi Muzeului Naţional ‘George Enescu, vor fi prezentate peste 40 de lucrări ştiinţifice, prezentate de specialişti români şi străini dedicaţi creaţiei enesciene.

 
 

Urmărește-ne pe Google News