Cu câteva zile înainte de Anul Nou, mai mulți români s-au trezit cu conturile blocate de către bănci la cererea ANAF.
Asta după ce măsura adoptată de Guvernul Orban în martie, în plină stare de urgență, prin care propririle și executările silite erau suspendate, a expirat după Crăciun.
Oficial, Fiscul nu a comunicat până acum câți români și câte firme s-ar afla în această situație, dar potrivit informațiilor obținute din Ministerul de Finanțe, la 31 martie erau instituite peste 110.000 de popriri în valoare de 2,8 miliarde de lei.
Popririle s-au reinstituit automat
Potrivit ANAF, popririle bancare se reinstituie automat, instituția afirmând că „acestea au fost continuate de către instituțiile de credit, prin efectul legii, nefiind necesară transmiterea unor adrese din partea organelor fiscale”.
Fiscul mai arată că în total au fost depuse 31.000 de cereri de eșalonare, pentru persoane fizice și juridice.
Cum ordonanța Guvernului Orban prevedea suspendarea acestor popriri, nu anularea datoriilor, practic, dacă nu și-au plătit între timp restanțele sau nu le-au eșalonat, persoanele fizice și firmele s-au trezit cu mesaje din partea băncilor privind reinstituirea popririlor.
Sunt peste 100.000 de asemenea cazuri, au estimat surse bancare pentru Libertatea.
„Stimate client, vă informăm că începând cu data de azi, 29.12.2020, popririle emise de executorii bugetari înființate asupra conturilor dumneavoastră au fost reactivate ca urmare a îndeplinirii termenului de suspendare reglementat de OUG 29/18.03.2020 privind unele măsuri economice adoptate în contextul pandemiei de Covid-19 și prelungit ca urmare a adoptării OUG 81/22.10.2020”, se arată într-unul din mesajele primite de la o bancă.
Oficialii din cadrul Ministerului de Finanțe au transmis că până pe 5 ianuarie 2020 nu fusese instituită nicio poprire nouă, ci au fost reactivate cele vechi.
Măsură adoptată în martie și prelungită succesiv
Suspendarea executărilor silite și a popririlor a fost adoptată de Guvern în luna martie, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru firme.
„Se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală”, se arăta în Ordonanța 29 din martie 2020.
Măsura înceta inițial la 30 de zile de la terminarea stării de urgență, dar în vară a fost prelungită până pe 25 octombrie.
Ulterior, aceasta a fost din nou prelungită, cu două luni, până pe 25 decembrie.
Cabinetul Cîțu a fost învestit în data de 23 decembrie, iar în ziua următoare au urmat procedurile de predare-primire la nivelul ministerelor.
Executivul a prelungit în data de 30 decembrie amânarea ratelor la credite și a adoptat o serie de măsuri pentru firme. Dar nu a mai prelungit suspendarea executărilor silite și a popririlor.
Potrivit unor surse din domeniul bancar, multe dintre popriri sunt ale administrațiilor financiare locale, respectiv pentru impozite pe mașină și locuință, în vreme ce altele sunt taxe datorate la ANAF.
Pe lângă acestea, există datorii ale persoanelor fizice autorizate sau ale firmelor.
Ministerul Finanțelor oferă patru opțiuni
Ministerul Finanțelor spune că cetățenii și firmele cu probleme financiare au în continuare patru opțiuni la dispoziție:
- eșalonarea simplificată a impozitelor și taxelor restante (pe o perioadă de 12 luni, fără garanții și grafic de rambursare la alegerea debitorului). Aceasta este reglementată de OUG nr. 181/2020 și poate fi solicitată până la data de 31 martie 2021.
- cererea de anulare a dobânzilor și penalităților aferente impozitelor și taxelor poate fi depusă până la data de 31 martie 2021, în condițiile OUG nr. 69/2020.
- solicitările de rambursare a TVA vor fi soluționate până la 31 martie 2021 cu efectuarea ulterioară a inspecției fiscale.
- restructurarea reglementată de OG nr. 6/2019 se va aplica și la obligațiile bugetare restante din perioada 1 august 2020 – 31 decembrie 2020.