Colecția lui Sir Percival David include renumitele vaze David, două vaze alb-albastre excepționale din porțelan chinezesc datând din anul 1351 și o cupă de vin decorată cu motive de găini, despre care se crede că au fost folosite de împăratul Chenghua din dinastia Ming. Din 2009, Fundația Sir Percival David și-a împrumutat colecția la British Museum, fiind expusă într-o galerie dedicată, însă acum administratorii fundației au decis să facă o donație definitivă.
George Osborne, președintele British Museum, a declarat că donația reprezintă „un adevărat vot de încredere” pentru viitorul muzeului. Anunțul vine la mai bine de un an după ce muzeul a concediat un curator, acuzat că a furat din depozitele sale. O astfel de donație de obiecte este rară pentru muzeele din Marea Britanie.
Aceasta nu este prima donație de un miliard de dolari către o instituție occidentală. În 1991, Walter H. Annenberg, un editor și filantrop, a anunțat că va dona colecția sa de picturi, inclusiv lucrări de Manet, van Gogh și Picasso, în valoare de 1 miliard de dolari, către Muzeul Metropolitan de Artă din New York.
De asemenea, în 2013, magnatul cosmeticelor Ronald Alan Lauder, care a moștenit averea Estée Lauder alături de fratele său, a promis Muzeului Metropolitan de artă din New York colecția sa care include 33 de lucrări de Picasso, valoarea acesteia fiind estimată la peste 1 miliard de dolari.
Sir Percival s-a născut în 1892, în ceea ce este acum Mumbai, India, într-o familie evreiască de oameni de afaceri cu legături îndepărtate cu Iranul. Moștenitor al averii textilelor și băncilor Sassoon, Sir Percival s-a mutat în Anglia în 1913, iar după ce a cumpărat trei ceramici chinezești, a devenit un colecționar pasionat.
În 1924, a călătorit pentru prima dată la Beijing pentru a vizita colecția Imperială. Găsind multe dintre obiecte depozitate în cutii, a plătit pentru restaurarea unei clădiri pentru a expune comorile. Trei ani mai târziu, a devenit consilier al Muzeelor Palatului Național din China.