Cuprins:
Atacul cibernetic asupra VGTRK, revendicat de grupul de hackeri Sudo rm-RF, a fost anunțat luni dimineață de presa rusă. „Din câte am înțeles, problema este foarte gravă, iar redresarea va dura mult timp”, a declarat o sursă din interior pentru gazeta.ru, precizând că atacul a întrerupt transmisiile online și conexiunile interne.
Principalele ținte ale atacului au fost posturile de televiziune Rossia-1 și Rossia-24. Alte 80 de posturi regionale de radio și televiziune au fost afectate, inclusiv Krîm TV 24.
În timp ce Putin sărbătorea împlinirea a 72 de ani de la naștere, autorii atacului cibernetic îi făceau o „surpriză” la postul Krîm TV 24, difuzându-l pe liderul rus într-un deepfake în care transmite populației din Crimeea, peninsulă anexată de Rusia, „să nu reziste în fața soldaților ucraineni” și să ajute Ucraina în „procesul de recuperare” a teritoriilor.
Breaking into regular network TV programming today in Russian occupied Crimea, „Putin” with a special birthday message. pic.twitter.com/rzjKVFzvyK
— KyivPost (@KyivPost) October 7, 2024
„Fără precedent”, recunoaște Kremlinul
Acesta este un „atac fără precedent asupra infrastructurii digitale”, a recunoscut luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. VGTRK a susținut că sistemele sale nu au suferit daune semnificative, în timp ce transmisiile online au fost reluate marți.
Autoritățile ucrainene nu au sugerat că ar avea vreo legătură cu atacul cibernetic asupra VGTRK. În schimb atacul a fost revendicat de grupul proucrainean de hackeri Sudo rm-RF, care i-au transmis un mesaj ironic de „La mulți ani” lui Putin și au publicat capturi de ecran cu întreruperea transmisiilor posturilor VGTRK.
Happy Birthday, хуйло@vgtrk@YourAnonNews@cpartisans@KevinRothrock@skazal_on@berlinerzeitung@LeMagIT
— sudo rm -RF (@sudormRF6) October 7, 2024
@NatSecGee@campuscodi#cyberarmy #Ukraine #UkraineRussiaWar️ #RussiaIsATerroristState pic.twitter.com/vrKS0dtXJg
Este vorba de același colectiv care a revendicat în noiembrie 2022 sabotarea RuTube, clona rusă a YouTube, la câteva luni de la lansarea invaziei la scară largă din Ucraina. Acești hackeri sunt, de asemenea, suspectați că au sustras în august anul trecut informații despre proprietățile imobiliare ale oficialilor politici și militari ruși, relatează France24.
Site-urile instanțelor de judecată au devenit offline
Un nou atac cibernetic a vizat marți Rusia, afectând de această dată site-urile instanțelor de judecată. Potrivit The Washington Post, hackerii au distrus unele site-uri și au șters documente și sentințe din baze de date.
Mai multe autorități regionale judecătorești au confirmat atacul, printre care cele din Vladimir, Bașkotorstan și Pskov. Cetățenii au fost înștiințați că nu mai pot depune documente online din cauza unor „probleme tehnice”.
Atacurile cibernetice sunt tot mai des folosite de cele două părți implicate direct în războiul din Ucraina. Kievul a acuzat Moscova că a organizat atacuri cibernetice de amploare pe tot parcursul războiului și înainte de invazie, inclusiv cel ce a vizat în decembrie anul trecut principalul operator de telefonie mobilă din Ucraina, Kyivstar, care a paralizat conexiunile timp de câteva zile, afectând peste 24 de milioane de utilizatori. Rusia a încercat, de asemenea, să paralizeze sistemul energetic al Ucrainei, în martie 2022, la scurt timp după lansarea invaziei la scară largă.
Luna trecută, agențiile americane, printre care FBI, Agenția Națională de Securitate și Agenția pentru Securitate Cibernetică și Infrastructură, și Oficiul Federal pentru Protecția Constituției din Germania, au raportat că hackeri din serviciul secret militar rus GRU au efectuat, încă din 2020, atacuri cibernetice împotriva unor state membre NATO și europene.
Un mare juriu din Maryland a pus sub acuzare, luna trecută, cinci agenți GRU și un alt rus din cauza unor atacuri cibernetice împotriva Ucrainei, care au fost concepute în scopul de a deschide calea pentru invazie.
Atacul împotriva VGTRK: „Un gest simbolic foarte puternic”
Atacul asupra VGTRK, principalul difuzor al propagandei Kremlinului, este „un gest simbolic foarte puternic”, spune Jeff Hawn, specialist în Rusia la London School of Economics, citat de France24. Întreruperea principalului robinet de propagandă din Rusia „reprezintă un mesaj pentru Kremlin, în care i se spune că ucrainenii nu doar că rezistă pe front, dar triumfă și în spațiul cibernetic”, este de părere Bogdan Botezatu, directorul diviziei „Cercetarea amenințărilor” de la compania română de securitate cibernetică Bitdefender, citat de asemenea de France24.
VGTRK „aparține infrastructurilor critice ale statului rus, iar compania ar trebui, prin urmare, să fie foarte bine protejată împotriva atacurilor informatice”, remarcă Joanna Szostek, specialistă în mass-media rusă la Universitatea din Glasgow.
Cu alte cuvinte, „dacă sunt capabili să pirateze VGTRK, probabil că pot ataca orice altă entitate rusă”, adaugă Szostek. Este suficient pentru a „accentua paranoia probabil deja ridicată în cadrul puterii ruse”, completează Jeff Hawn.
Ironia, potrivit lui Bogdan Botezatu, este că atacul a fost realizat foarte probabil prin intermediul unor tehnici de bază, banale, dar „eficiente împotriva oricărei ținte”. „Dacă acest atac este fără precedent, atunci se datorează în primul rând faptului că (hackerii – n.r.) au reușit să distrugă arhivele și serverele de rezervă ale companiei. Prin urmare, acesta este un sabotaj care va avea un efect pe termen lung pentru unul dintre principalele instrumente de comunicare ale Kremlinului”, rezumă Jeff Hawn.
„Este un calvar pentru orice instituție media. Arhivele sunt deseori refolosite (…), iar, odată dispărute, trebuie refăcute de la zero, ceea ce poate dura mult timp”, conchide Bogdan Botezatu.