Doagele uriașului recipient au fost puse sub inele de fier în formă ovală, pentru ca prețiosul obiect să poată fi poziționat altfel decât butoaiele obișnuite. Pe lemnul de stejar au fost aplicate un ciorchine de strugure și două frunze de viță de vie. Cafeniul încă elegant al lemnului arată atenția pe care dogarii locali i-au dat-o cadoului, știind că acesta avea să ajungă la primul om din stat. Și, nu trebuia să fie doar frumos, ci și rezistent pentru că urma să fie umplut cu 100 de litri de vin din cel mai nobil soi al Vrancei.
Dogarii s-au chinuit la butoi săptămâni în șir, pentru că Ceaușescu ar fi trebuit să primească chiar de ziua lui, pe 26 ianuarie 1990. Obiectul a fost lucrat în vara anului 1989, când nimeni nu prevestea turnura pe care urma să o ia viitorul României și …a rămas abandonat într-una din cramele Vrancei. Acum a ajuns o frumoasă piesă de muzeu, alături de alte obiecte de vinificație din secolul trecut.
Pierdut în trecutul vinului
”Butoiul lui Ceușescu”, cum îi place lui Horia Furtună, proprietarul al Podgoriei Valahe Cotești, să-i spună este piesa de rezistență într-o mini-colecție de obiecte a cramei. Printre acestea se află și o caleașcă restaurată a unui boier local, perfect funcțională, dar și o trăsură special construită pentru a duce vinul pe distanțe mari.
„Echipamentul standard” al vremii conținea neapărat butelcuța de rachiu, pe cea de vin și una de apă, fiecare de forme diferite, pentru ca vizitiul să le distingă chiar și când era puțin cherchelit.
Aleea lui Ceaușescu
Un alt element inedit al podgoriei cu soiuri alese este drumul principal dintre struguri, denumit „Aleea lui Ceușescu”. Bătrânii locului își amintesc că, în urmă cu jumătate de secol, în 1966, Ceaușescu a venit să viziteze combinatul de vinuri din Cotești. Deși funcționa doar de 2 ani, deja căpătase faima de „industrie modernă”, așa că președintele țării a vrut să vadă cum arată.
„Se pregătea cu câteva zile înainte o vizită a lui Ceaușescu, așa că au adus mobilă nouă, scaune, mese, dulapuri. Ceaușescu a fost plimbat pe unde se aflau cei mai frumoși struguri, iar acest drum era cel mai potrivit. Și așa a luat naștere denumirea Aleea lui Ceaușescu”, ne povestește proprietarul podgoriei, Horia Furtună. Acum, pe acest drum sunt soiuri de struguri aduse din Austria și Franța, care sunt recoltate în tractoare de pe vremea …vizitei lui Ceaușescu.
„Pune, bă, mâna și tu!”
Furtună chiar își amintește o întâmplare amuzantă din timpul pregătirilor venirii lui Nicolae Ceaușescu. „Unul dintre șoferii care muncea la descărcatul mobilei l-a văzut pe ministrul Agriculturii de atunci, Angelo Niculescu, că stă degeaba, dar fără să știe că acesta este însuși ministrul. Așa că nervos fiind, l-a luat la rost: «Bă, tu ce stai așa? Pune mâna și cară aici cu noi!». Acesta i-a răspuns că da, va ajuta la carat, dar doar atunci când și directorul lui general va pune mâna”, ne povestește amuzat proprietarul podgoriei.