Profesorul universitar Bruno Courcelle s-a aflat în mulțimea diversă care a luat cu asalt străzile timp de două weekenduri în Franța, la manifestațiile împotriva politicii de vaccinare impuse de guvern.

„Sunt împotriva vaccinării atât din motive medicale, cât și politice, deoarece vaccinul ne este impus”, a declarat Courcelle pentru Euronews.

„Iar dacă ești împotriva vaccinului, ești evident împotriva vaccinării obligatorii”, a adăugat el.

Potrivit legii adoptate luni de parlament, vaccinarea va deveni obligatorie pentru cadrele medicale, în vreme ce cetățenii vor fi nevoiți să prezinte un certificat verde pentru a avea acces în cele mai multe spații publice, inclusiv în restaurante și cafenele.

Courcelle a lansat și o petiție online în care a cerut boicotarea tuturor afacerilor care implementează regula certificatului de vaccinare.

„Asta duce la o societate aflată sub supraveghere generală” și la „discriminare” între vaccinați și nevaccinați, a spus el.

Autoritățile nu sunt de acord. Președintele Emmanuel Macron și guvernul său au insistat că noile reguli sunt necesare pentru temperarea unui nou val de infectări alimentat de varianta Delta a virusului, mai periculoasă.

Însă manifestațiile de protest au prins curaj – 100.000 de persoane au mărșăluit pe 17 iulie și în jur de 170.000, sâmbătă.

Mulți protestatari au spus că au ieșit în stradă pentru a apăra libertățile individuale.

„Pe 15 septembrie, dacă nu sunt vaccinat, îmi voi pierde locul de muncă. Am fost amenințat că voi fi concediat. Sunt aici pentru a susține libertatea de a alege să te vaccinezi sau nu”, a spus Celine Augen, secretară la un cabinet medical, prezentă la protestele de la Paris.

Alții au observat că problema ține și de siguranța vaccinurilor.

„Suntem încă în faza de testare clinică. Nu știm dacă există efecte adverse pe termen mediu sau lung, dacă acestea vor afecta adulții sau copiii și adolescenții”, a spus pentru Associated Press Claudine Nasso Gomo-Joly, o mamă a doi copii aflată, de asemenea, la protestul de la Paris.

Dar sloganurile și pancartele care au pus semnul egal între vaccinare și atrocitățile comise de naziști au stârnit indignare. Unii protestatari au afișat chiar și steaua galbenă, cea pe care evreii erau obligați să o poarte sub regimurile naziste, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Cine sunt însă protestatarii din Franța?

Cadre medicale

În vreme ce majoritatea angajaților din sistemul sanitar s-au vaccinat, unii rezistă încă, în ciuda deciziei de a face vaccinarea obligatorie pentru toate cadrele medicale.

Halatele albe sunt deci prezente frecvent la protest.

La manifestația din Paris, un angajat al unui laborator medical a spus că va ajunge să cumpere un certificat fals de vaccinare pentru a evita să se imunizeze.

Un alt cadru medical a acuzat „un act de violență” asupra persoanelor nevaccinate.

Mai mulți medici francezi au jucat un rol important în mișcarea antivaccin din țară.

Louis Fouché, un medic de Terapie Intensivă din Marsilia, a fondat ReinfoCovid, un grup de profesioniști ai meseriei care se declară sceptici în privința vaccinării și a altor politici de gestionare a pandemiei.


https://twitter.com/ReinfoCovidOff/status/1415974638534995971?ref_src=twsrc%5Etfw 

Grupul a anunțat că a primit „un mare număr de cereri de aderare” și că numărul membrilor crește cu fiecare oră.

Suporteri ai extremei drepte

Mii de oameni care au ieșit în stradă au făcut-o răspunzând apelului lansat de Florian Philippot, un politician de extremă dreaptă, fostă mână dreaptă a lui Marine Le Pen, care a anunțat luna aceasta că va candida la alegerile prezidențiale din 2022.

Courcelle a spus și el că este membru al partidului dreptei, Debout La France, care, la rândul său, a chemat lumea în stradă.

„Dacă ești migrant și vrei să intri ilegal în Franța nu ai nicio problemă, dar guvernul va trimite poliția să îi controleze pe francezii care vor să bea o cafea la terasă. În ce lume vrea să ne ducă Emmanuel Macron?”, a întrebat purtătorul de cuvânt al Adunării Naționale, Sebastien Chenu.

Și alte grupări sunt prezente la proteste. Un regalist de 24 de ani a declarat pentru Associated Press, spre exemplu, că a ieșit în stradă pentru a cere „întoarcerea lui Dumnezeu și a regelui”.

Vestele galbene

După o lungă pauză determinată, printre altele, de pandemie, protestatarii implicați în mișcarea vestelor galbene s-au întors în stradă pentru a acuza guvernul de „dictatură sanitară”.

Mai multe apeluri la proteste au fost lansate de pe pagina de Facebook a mișcării care s-a lansat inițial în 2018, prin proteste masive declanșate de intenția guvernului de a mări prețul carburantului.

„Vaccinați sau nu, murim de foame. Vaccinați sau nu, ne pierdem libertățile”, a strigat Jérôme Rodrigues, un personaj proeminent al mișcării.


https://twitter.com/CerveauxNon/status/1416702744140845056?ref_src=twsrc%5Etfw 

Neafiliați

Așa cum s-a întâmplat în cazul vestelor galbene, mobilizarea împotriva certificatului de vaccinare a ajuns și la alte segmente ale societății.

Pe Facebook, cele mai mari grupuri – „Împotriva permisului sanitar” și „Nu permisului sanitar obligatoriu în Franța” – au adunat 175.000, respectiv 98.000 de membri.

Pe una dintre aceste pagini, o utilizatoare și-a exprimat dubiile cu privire la posibilitatea de a respecta cerințele autorităților.

„Va trebui să mă pregătesc să nu mai văd un film la cinema, să nu mai călătoresc pe distanțe lungi sau să iau trenul. Să nu mai merg la restaurant, la un bar”, a spus ea.

Potrivit unui grup de sociologi francezi care au studiat problema, femeile din țară au tendința de a fi ceva mai reticente în privința vaccinului decât bărbații.

Inechitatea socială joacă și ea un rol.

„Am aflat că oamenii aflați la urmă în ierarhia socială, în materie de educație, resurse financiare sau statut de imigrație, sunt mai predispuși la reticență în fața vaccinării”, au observat sociologii.

Temeri privind radicalizarea protestelor

Grupările sceptice cu privire la vaccinare au spus că numărul membrilor a crescut de când guvernul a anunțat noua politică de vaccinare.

Dar potrivit sondajelor de opinie, majoritatea cetățenilor francezi sunt de acord cu certificatul de vaccinare. În jur de 58% dintre francezi s-au declarat de acord cu extinderea permisului sanitar la cafenele și restaurante, în vreme ce 66% dintre ei îl vor impus în spațiile culturale.

Rata de vaccinare a crescut și ea substanțial în ultimele săptămâni.

Courcelle a declarat pentru Euronews că reticența a scăzut deoarece guvernul „manipulează oamenii cu frica”, televiziunile fiind „complici”.

„Frica pare să fie eficientă”, a spus el.

În acest timp, autoritățile sunt însă temătoare că mișcarea antivaccinare se va radicaliza.

Sâmbătă, doi jurnaliști de la televiziunea publică France 2 au fost urmăriți și agresați de protestatari în Marsilia. Un reporter a filmat incidentul și l-a postat pe rețelele sociale.


https://twitter.com/T_Bouhafs/status/1418924287109513221?ref_src=twsrc%5Etfw 

În plus, două centre de vaccinare au fost atacate în sud-vestul țării weekendul trecut.

Iar un parlamentar din partidul lui Macron a postat o parte dintre amenințările pe care le-a primit.

„Sunt înarmat până în dinți. Fii atent la cum votezi pe tema permisului sanitar, cel mai bine ar fi să nu apeși pe butonul greșit”, i-a scris un necunoscut.

Foto: EPA

Urmărește-ne pe Google News