Ordonanţa vizează situația creată ca urmare a declarării, prin Decizia Curții Constituționale nr. 528/2018, drept neconstituționale prevederile art. 253 alin. (1) din Legea nr. 1/2011, ce permiteau titularizarea în sistemul de învățământ a cadrelor didactice care au obținut minimum nota șapte la examenul de titularizare și se puteau înscrie pe posturile declarate vacante, în prima etapă de mobilitate a personalului didactic.

Astfel, Ministerul Educației Naționale a urmărit remedierea acestei situații cu un caracter excepțional, dată fiind prezenta derulare a etapelor mobilității personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar pentru anul școlar 2019 – 2020 și a identificat drept soluție pentru menținerea cadrelor didactice calificate adoptarea acestei ordonanțe de urgențe care permite modificarea duratei contractului individual de muncă din durată determinată de un an, în contract de muncă pe durata de viabilitate a postului, pentru cadre didactice calificate, dacă acestea au promovat examenul de definitivat și concursul național de titularizare cu nota/media cel puțin șapte.

În perioada 2011 – 2018, au beneficiat anual în medie 2.500 de cadre didactice calificate de prevederile art. 253 din Legea nr. 1/2011 cu modificările și completările ulterioare, potrivit ministrului Ecaterina Andronescu.

Ea a adăugat că în această ordonanţă a fost introdusă şi o prevedere care priveşte cadrele didactice care au câştigat prin decizie judecătorească dreptul la a obţine dobânzi pe sumele cuvenite pe Legea 221. „Ordonanţa se referă de datorii faţă de cadrele didactice care derivă din hotărârile judecătoreşti rămase definitive până la 31 decembrie 2018 şi care făceau referire la Legea 221/2008. La aceste datorii sunt calculate dobânzi şi despre ele vorbeam în această ordonanţă”, a precizat Ecaterina Andronescu.

Citeşte şi: VIDEO / Preţuri supraevaluate de peste zece ori pentru testarea instalațiilor electrice ale Direcției Protecția Copilului Sector 6

Urmărește-ne pe Google News