Pe 15 ianuarie, cadrele medicale de la spitalul ieșean au intrat în grevă japoneză pe perioadă nedeterminată.
Medici, asistente sau personal tehnic, toți poartă la vedere fluturașe cu inscripția „Salvaţi Institutul Inimii. Nu lăsaţi să se oprească inima Moldovei!”. Acum se gândesc să strângă semnături din rândul ieșenilor și să trimită tabelele la Ministerul Sănătății, pentru a se găsi soluții pentru finanțarea unității medicale.
sunt tratați în medie anual la IBCV Iași
Lăcrămioara Ioniță, asistentă medicală la IBCV Iași și membră a sindicatului Sanitas, a explicat pentru Libertatea că, din cauza faptului că dotările sunt învechite și insuficiente, există unele intervenții medicale pentru care listele de așteptare se întind pentru mai mult de 18 luni.
„Depinde foarte mult despre ce intervenții vorbim în general. Pentru o ablație, spre exemplu, programările sunt făcute deja până la jumătatea lui 2024. Pentru stimulatoarele cardiace, în contextul în care se pun cam 4-5 pe zi, lista de așteptare este până la finalul lui 2023. La fel și pentru stenturi, se așteaptă câteva luni. Doar urgențele au prioritate, evident, și se soluționează de îndată ce apar. Dar sunt pacienți care ar avea nevoie de un pacemaker, spre exemplu, dar dacă nu le pune viața în pericol, sunt operații care se programează”, a declarat Lăcrămioara Ioniță.
Personalul medical: „Nu mai putem continua așa”
Asistenta sindicalistă spune că întregul personal medical observă că există o cerere mai mare decât poate fi acoperită acum de spital.
De aceea, nu vor să se oprească cu greva și vor începe întâi cu petițiile online, apoi cu diseminarea tabelurilor prin cartierele din Iași pentru a strânge semnături.
„Vrem să îi întrebăm pe oamenii din acest oraș dacă sunt alături de noi, pentru că eu cred că nu suntem doar noi vitregiți, cei care lucrăm aici, ci toată comunitatea ieșeană. E atât de mare numărul pacienților din Moldova pe care i-am îngriji la timp dacă am avea mai multe paturi… Suntem limitați de aceste resurse în actul medical, putem să oferim mult prea puțin”, a precizat cadrul medical.
Nu se mai poate să continuăm așa, cred că avem dreptul să lucrăm într-un institut în care să avem suficiente paturi ca să îngrijim toți pacienții care au nevoie, conform anului și secolului în care trăim.
Lăcrămioara Ioniță, asistentă medicală la IBCV Iași:
Un incendiu devastator și ideea spitalului nou
Ideea construirii unui spital nou la Iași pentru pacienții cu boli cardiovasculare a apărut în urma unui incendiu.
În 2018, în dimineața zilei de 11 aprilie, Institutul de Boli Cardiovasculare a început să ardă. Un incendiu s-a întins la ultimul etaj al clădirii pe care IBCV Iași o împarte cu Spitalul Parhon. Pompierii au reușit să aducă flăcările sub control, dar apa folosită timp de nouă ore a lăsat în urmă aproape două etaje distruse.
Potrivit estimărilor de atunci, 60 de milioane de lei erau necesare pentru a moderniza complet spitalul și a dota saloanele distruse de incendiu. Anterior, timp de 30 de ani de existență nu au fost făcute decât punctual lucrări de reabilitare ale clădirii.
Atunci s-a născut ideea Institutului Inimii, o construcție nouă, care să-i deservească pe cei 5,5 milioane de locuitori ai Moldovei.
Lucrările de renovare au fost finalizate în anii pandemiei, dar ani de zile, intervențiile chirurgicale ample pe cord deschis au fost redirecționate către alte orașe centre-universitare, fiindcă în Moldova nu se puteau realiza nicăieri altundeva.
Cât costă noul spital?
Studiul de fezabilitate pentru Institutul Inimii a fost lansat în august 2021, după ce comuna învecinată Iașiului, Miroslava, a pus la bătaie terenul pe care acesta să fie construit. Indicatorii și costurile au tot crescut de-a lungul timpului, iar în martie 2022, plenul Consiliului Județean Iași vota indicatorii tehnico-economici pentru construirea și dotarea „Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară”.
Suma totală la care ajungeau lucrările pentru unitatea medicală de 500 de paturi, cu tot cu lucrările conexe, era de 600 de milioane de euro, 355 de milioane de euro fiind doar spitalul, conform Ziarul de Iași.
„Acest spital este unul al viitorului, este un spital care ar trebui să fie modern şi peste 50, 80 sau 100 de ani de acum înainte. Este un proiect care va pune România pe harta medicinii cardiovasculare internaţionale”, a declarat dr. Grigore Tinică, manager al Institutului de Boli Cardiovasculare la momentul demarării studiului de fezabilitate, conform sursei citate.
Speranța pentru finanțare era ca Institutul Inimii să fie inclus în lista spitalelor ce vor fi renovate cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Consiliul Județean Iași a încercat chiar un artificiu, a coborât valoarea investiției: în octombrie 2022 fusese calculată la 1,48 miliarde de lei, circa 280 milioane de euro, însă pe listele finale trimise pentru finanțare, Institutul Inimii figura cu 532,7 milioane de lei, aproape 107 milioane de euro.
„Ziarul de Iași” a estimat că s-a încercat coborârea valorii de proiect pentru încadrarea într-un buget cât mai mare: în PNRR, obiectivele evaluate la mai puțin de 150 de milioane de euro ar fi beneficiat de finanțare 95%, restul fiind co-finanțarea beneficiarului, în timp ce obiectivele cu valoare mai mare primeau finanțare de doar 60%.
Pe lista celor 27 de spitale publicată de Ministerul Sănătății nu a figurat însă și Institutul Inimii din Iași, care este pe lista de rezerve, pe poziția a doua, evaluat cu trei puncte mai puțin decât ultimul proiect pentru care s-au găsit fonduri.
Consiliul Județean Iași a contestat evaluarea
Conducerea Consiliului Județean Iași a trimis o contestație oficială la finalul săptămânii trecute către Ministerul Sănătății în care a solicitat reevaluarea proiectului de la Iași. Într-un comunicat remis presei, liberalul Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, a deplâns faptul că actualul IBCV trebuie să facă față la o densitate de 45.000 de locuitori/pat de spital, față de restul țării, unde presiunea ar fi de doar 13.000 de locuitori/pat de spital.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 7„Iașiul merită să aibă un Spital al Inimii și am atras în nenumărate rânduri atenția asupra urgenței și necesității acestui institut, nu doar pentru județul nostru, ci pentru întreaga regiune a Moldovei, inclusiv pentru cetățenii români din Republica Moldova. Nu vom renunța la acest spital vital pentru sănătatea ieșenilor, indiferent de greutatea piedicilor pe care le întâlnim pe traseu. Statul român este obligat să prioritizeze cu adevărat investițiile din Sănătate și să repare nedreptatea pe care Iașiul și Moldova o trăiesc de ani de zile”, a spus Costel Alexe.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro